Genrebild på personer som arbetar och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) till höger. Foto: Naina Helén Jåma/TT

Direktiven spikade – föreslår undantag i las

Publicerad

Tydligt utökade undantag från turordningsreglerna och lägre kostnader vid uppsägningar. Nu är direktiven i den statliga utredning som ska se över arbetsrätten spikade.
– Det här är smärtsamt för oss, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).

I direktiven som regeringen i dag beslutar om står bland annat att utredaren, justitierådet Gudmund Toijer, tydligt ska föreslå utökade undantag från turordningsreglerna – sist in först ut – vid uppsägningar.

S viker sig

Det är ingenting som Socialdemokraterna kämpat för, men i januariavtalet kom man överens med Centerpartiet och Liberalerna, om att tillsätta en utredning som ska se över arbetsrätten.

– Det här är smärtsamt för oss, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).

Utredningen ska också komma med förslag som gäller att det ska bli billigare för mindre företag att säga upp anställda. Det kan handla om att arbetsgivare inte ska behöva betala lön vid långa tvister som hamnar i Arbetsdomstolen.

– Det är en historisk dag och nu finns möjligheten att modernisera arbetsmarknaden. Dessutom skapar det här möjligheter för de som står utanför arbetsmarknaden, säger Gulan Avci (L), riksdagsledamot och vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet.

TCO riktar kritik

Tjänstemännens centralorganisation, TCO, som är en sammanslutning av fackförbund, reagerar negativt på direktiven:

– Regeringen begår ett stort misstag när de minskar tryggheten för arbetstagarna. Detta löser inte något av de stora problemen på den svenska arbetsmarknaden. Sverige får inte fler programmerare, lärare eller barnmorskor för att de blir lättare att säga upp, säger Samuel Engblom, samhällspolitisk chef på TCO.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer