Till vänster ukrainska flottfartyg i hamnen Odessa och till höger en av de ukrainska militära delfinerna, fotograferad 1996, som får en sensor ditsatt. Arkivbild. Foto: TT/Vadim Ghirda / TT/Sergei Svetlitsky

Lång historia av misstänkta djurspioner

Publicerad

Uppgiften om att Sverige för 70 år sedan tränade sälar för ubåtsjakt kan ha fått en och annan att höja på ögonbrynen. men faktum är att djur länge satt sina fot-, fen- och tassavtryck på såväl militär- som underrättelseverksamhet.
Här är några av alla exempel som vi tycker förtjänar särskilt omnämnade (och i flera fall en redig nypa salt). Mycket nöje.

1. Ukrainas annekterade krigsdelfiner

När Ryssland 2014 tog över Krimhalvön från Ukraina och trots omvärldens fördömanden annekterade det, så tog ryssarna även över Ukrainas militära delfinanläggning. I dag förmodas de flesta av delfinerna vara döda, några av dem i patriotisk vägran att acceptera sina nya härskare. Ja, i varje fall om man frågar Ukrainas Krim-representant Boris Babin.

Delfinerna tros ha använts till att exempelvis hitta minor eller stoppa inkräktare, något USA:s militär också använt djuren till.

– De tränade djuren vägrade inte bara att interagera med sina nya ryska tränare utan vägrade också mat och dog en tid senare, säger han i en intervju med den ukrainska tidningen Obozrevatel.

Från rysk sida har man hävdat att delfinerna inte hade någon militär roll när annekteringen skedde, utan att de redan då sålts till kommersiell verksamhet.

På grund av den pågående konflikten länderna emellan är delfinernas öde svårt att reda ut, men det tycks tydligt att den militära verksamheten funnits.

Israel har ett antal ubåtar av typen ”Dolphin”, men enligt palestinska Hamas var det ingen sådan utan en livs levande delfin som de infångade misstänkt för spionage. Arkivbild. Foto: Tara Todras-Whitehill/TT

 2. Israeliska ”spiondjur”

Om man uppehåller sig ett slag vid delfin-temat så finns det fler exempel än det ukrainska. Konflikten mellan Israel och flera arabiska länder har satt ett djupt avtryck på hela Mellanösternregionen, och Israel har flera gånger anklagats för att använda djur som spioner i mer eller mindre osannolika historier.

Enb kretsade kring just en delfin som enligt den palestinska islamiströrelsen Hamas försetts med kameror och annan spionutrustning av Israel. Hamas, som är terrorstämplad av USA och EU, sade sig 2015 ha fångat delfinen utanför Gazaremsans kust, enligt brittiska BBC.

I andra regionala konspirationsteorier så har Israel bland annat anklagats för att ligga bakom en rad hajattacker i Egypten, spionage i Saudiarabien med hjälp av en lyckligt ovetande gam (medlem av en utrotningshotad art som ett israeliskt universitet säger sig ha spårat i forskningssyfte), och en liten flyttfågels tillvaro i Turkiet.

Exakt vad som är sant och falskt är inte alltid lätt att säga, men Mellanöstern är bördig jord för konspirationsteorier (i ärlighetens namn delvis på grund av av riktiga konspirationer) och i inget av de ovanstående fallen finns några bevis för en israelisk koppling.

På brittiska premiärministerns adress 10 Downing Street finns enligt tradition alltid en katt. För närvarande innehar katten Larry ämbetet, men mellan 2012-2014 delade han det med misstänkta spionkatten Freya. Arkivbild. Foto: Frank Augstein/TT

3. Brittiska finansministerns katt?

Bara några månader efter att George Osbourne, Storbritanniens tidigare finansminister, 2009 tog emot katten Freya försvann hon plötsligt. När familjen tre år senare fick tillbaka katten välkomnades hon som del av familjen.

Freyas återvändo utlöste dock också vad brittiska The Telegraph kallade ”bisarra påståenden” om att Freya kan ha tränats eller försetts med övervakningsutrustning.

– Hon kan ta sig in var som helst. Man hade bara behövde bugga henne för att ta reda på hälften av regeringens hemligheter, sade en källa inom det konservativa partiet till tidningen, och riktar misstankarna mot Kina.

Några senare belägg för den misstanken har inte publicerats senare.

Amerikanska underrättelsetjänsten CIA har haft program där man tränade djur för att agera spioner. Arkivbild. Foto: TT

4. Lång historia av katter och hundar

Brittiska misstankar om katt- (och hund-)spionage förekom också under andra världskriget.

Och på 60-talet försökte amerikanska CIA under projektet ”Acoustic Kitty” operera in avlyssningsutrustning i katter, något som dock lades ned efter att den första testkatten i princip omedelbart blev ihjälkörd av en bil.

Iran grep 2007 14 ekorrar misstänkte för spionage, enligt iransk uppgift med utrustning för avlyssning. Ekorren på arkivbilden har ingenting med händelsen att göra. Foto: Bruce Edwards/TT

5. Iranska spionekorrar

Mer än tio år har gått sedan Irans officiella nyhetsbyrån Irna gick ut med uppgiften att 14 ekorrar med avlyssningsutrustning fångats in i ett av landets gränsområden. Misstankarna riktades direkt mot utländskt spionage, något som avfärdades som ”knas” av åtminstone en brittisk tjänsteman, enligt nyhetssajten Wired.

Amerikanska public service-radion NPR intervjuade i samband med händelsen både en före detta CIA-medarbetare i Iran, och en expert på ekorrar, och kom fram till att det nog är svårt att dressera ekorrar på det sättet.

De flesta av exemplen ovan är svåra eller omöjliga att belägga och kan, förstås, förmodligen avfärdas som rena konspirationsteorier. Men att djur världen om förkommer i många roller i militär- och underrättelseverksamhet är däremot ett faktum – som i, exempelvis, det svenska sälfallet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer