Moa Richter Hagert, kommunikationsansvarig på Djurens rätt, tror inte att hot är rätt väg för att få förbättrat djurskydd. Foto: Kim-Evert Olofsson/TT

Djurens rätt om hoten: Inte rätt väg att gå

Uppdaterad
Publicerad

Hot mot enskilda lantbrukare är ett växande problem enligt Lantbrukarnas riksförbund (LRF). Organisationen Djurens rätt tar avstånd från hoten och Moa Richter Hagert, kommunikationsansvarig på Djurens rätt, tror inte det är rätt sätt att påverka.

– Självklart ska en som lantbrukare inte behöva utsättas för hot i sitt arbete, säger Moa Richter Hagert.

Djurens rätt är Sveriges största djurrättsorganisation med omkring 45 000 medlemmar. Organisationen anser att all djuruppfödning inom livsmedelsindustrin innebär ett oacceptabelt utnyttjande av djuren. Men de använder inte metoder som hot eller demonstrationer mot enskilda lantbrukare.

– Djurens rätt jobbar inte på det sättet, säger Moa Richter Hagert: 

– Vi har en tydlig värdegrund om ickevåld som gäller både människor och djur, så jag tror inte det här är rätt väg att gå för att skapa en förändring.

Tror på dialog

Djurens rätt tror enligt Richter Hagert snarare på att föra dialog och politisk påverkan för att förbättra djurskyddslagarna. 

– Vi tror på att prata med politiker, organisationer och konsumenter. Det är inte den enskilda lantbrukaren som ska påverkas. Det är mycket bättre att jobba med politiska reformer och opinionsbildning så att folk påverkar via sina konsumtionsmönster.

LRF: Hoten ökar

Enligt en undersökning gjord av Landja Markanalys på uppdrag av LRF är var fjärde lantbrukare orolig för att bli utsatt för brott. Enligt förbundet har hoten ökat och LRF har krävt en skärpt lagstiftning och att hoten mot lantbrukare prioriteras högre.

Moa Richter Hagert vill inte kommentera LRF:s förslag.

– Vi har inte riktigt den inblicken då det rör metoder som vi inte använder, men självklart ska en som lantbrukare inte behöva utsättas för hot i sitt arbete, säger Moa Richter Hagert.

”De allra flesta bryr sig om djur”

Hon tycker att det är olyckligt att diskussionen efter de senaste dagarnas mediarapportering har kommit att handla om metoderna som några djurrättsaktivister använder, och inte om djurens välbefinnande.

– Det finns stora både etiska och djurskyddsliga problem i livsmedelsindustrin i dag. Jag tror att vi är många människor som vill göra det bättre för djuren. De allra flesta bryr sig om djur, säger Moa Richter Hagert.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.