Arkivbild Foto: Stina Stjernkvist / TT

Djurförsäkringarna blir allt dyrare

Uppdaterad
Publicerad

Försäkringspremierna för smådjur har stigit mellan 6 till 10 procent bara under det senaste åren. Höjningarna motiveras som nödvändiga från försäkringsbolagens sida. Men trots försäkring kan en sjuk hund ändå bli en dyr historia.

Det lönar sig att kolla upp försäkringspremierna för enskilda raser när man funderar på att skaffa hund. Vissa raser är billigare hos ett försäkringsbolag, och dyrare hos någon annan – och tvärtom för någon annan ras. En del bolag sänker också vårdersättningen efter att hunden fyllt 7 år, medan andra ersätter samma belopp livet ut. Självrisken och maxbeloppet varierar också.

Det gäller alltså att läsa villkoren noggrant innan man bestämmer sig. En försäkring för en fransk bulldog till exempel kostar allt från 6.795 till 13.094 kronor per år, och en chihuahua mellan 3.129 och 5.685 kronor att försäkra.

LÄS MER: Husdjursförsäkring – råd till konsumenter

”Vi har en försäkring för varje ras”

Patrik Olsson, affärsområdeschef för smådjur på Agria, förklarar prishöjningarna med att djurvården blivit mer avancerad och därför kostar mer. Ersättningsbeloppen har justerats uppåt.

– Det beror på att vi har mer avancerad djursjukvård och högre ersättningsbelopp. I dag kan man ha upp till 120.000 kronor i ersättningsbelopp för veterinärvård. Det finns också en efterfrågan på mer avancerad vård idag än tidigare och det kostar. 

– Vi har en försäkring för varje ras och den bygger på den skadekostnad som varje specifik ras har, för att det ska bli rättvist. Så att en ras inte ska bli subventionerad av en friskare ras, förklarar Patrik Olsson.

”Väldigt dyrt när hundarna blir sjuka”

Wivianne Svedberg, som har två hundar, är inte alls nöjd med hur försäkringsbolagen beräknar sina ersättningsbelopp. Hennes hund Nikki blev nyligen opererad två gånger under samma år och då nådde hon snabbt maxbeloppet för vårdkostnader. Hon blev tvungen att betala en del av räkningen själv.

– Det kom som en överraskning för mig. Jag var inte medveten om att det fanns ett maxbelopp. Men jag är ändå glad att jag har försäkring även om det blir dyrt ändå. Så här i efterhand kan jag bara konstatera att två hundar är mycket. Det blir väldigt dyrt när de blir sjuka.

LÄS MER: Brist på veterinärer i sommar – kliniker tvinga stänga

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.