Husdjursförsäkring – råd till konsumenter

Uppdaterad
Publicerad

Det kan vara dyrt att försäkra sitt djur, och det är inte alltid försäkringen täcker allt. Konsumenternas försäkringsbyrå ger råd till människor som köper försäkringar.

– En vanlig fråga gäller undantagen i försäkringen som avser dolt fel. Det vill säga fel som fanns redan då försäkringen tecknades. Försäkringen gäller inte för sådana sjukdomar, och det upplever många som en väldigt negativ överraskning, säger Mats Sjögren, rådgivare på Konsumenternas försäkringsbyrå.

En försäkring täcker veterinärkostnader, men inte alla såsom vaccinationer och förebyggande undersökningar. Försäkringen kan innehålla en livförsäkring, som löser ut om djuret försvinner eller dör.

Viktigt att tänka på innan man tecknar en djurförsäkring:

* Läs försäkringsbolagens förköpsinformation noga. Det finns många undantag – många sjukdomar ersätts inte. Antingen generellt eller för viss ras.

* Försäkringarna har karenstid för sjukdom, och gäller inte den första tiden – vanligtvis 20 dagar – om djuret skulle bli sjukt då. 

* För unga djur är det oftast inga problem att teckna en försäkring. Många bolag har en åldersgräns vid sex år – därefter är det oftast omöjligt att byta försäkringsbolag.

* Priserna varierar, och flera bolag erbjuder rabatt för unga djur – att försäkra en kattunge kan kosta ca 500 kronor under första året.

* Konsumenternas försäkringsbyrå gör jämförelser mellan försäkringsbolagen. Information finns på webbplatsen: konsumenternas.se

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.