När katterna flyttat in i finrummet har också antalet kattägare som försäkrar sina katter ökat.

Djurförsäkringar allt vanligare

Uppdaterad
Publicerad

Husdjursförsäkringar växer lavinartat. Bara i år har försäljningen ökat med 10 procent. Den stora ökningen beror framför allt på att katterna kommit in i finrummet, och försäkras i allt större utsträckning.

På Stockholms katthem i södra Stockholm, där många övergivna och illa tilltygade katter får skydd och vård, försäkras alla omhändertagna katter. Och att försäkra sitt djur är jätteviktigt, säger Ewa Edström, volontär på Stockholms katthem.

– Vi brukar säga att den vanligaste dödsorsaken hos katt är brist på försäkring, och det handlar om att det är väldigt dyrt med veterinärvård. Och om man behöver lägga in sin katt på djursjukhus, eller om den behöver en operation, så kan det rasa i väg till 30 000- 50 000 kronor utan problem. Och då väljer många att avliva sin katt i stället för att ge den vård, säger Ewa Edström.

Fördubblad omsättning

Oroade husdjursägare köper allt oftare försäkringar till sina djur. Under de senaste tio åren har försäljningen av husdjursförsäkringar mer än fördubblats i värde. I dag ligger omsättningen på nära 3 miljarder kronor. Staffan Moberg, jurist på branschorganisationen Svensk Försäkring, ser flera förklaringar.

– Husdjuret har blivit mer en familjemedlem, och man är beredd att lägga ner mer pengar och vårdar det mer än man har gjorde tidigare. Och det har gjort att veterinärskostnaderna ökar. Och veterinärerna använder i sin tur mer och mer avancerade metoder för att hålla djuret friskt eller vid liv, Och det här genererar kostnader – det kan bli väldigt dyrt.

Riskkapital på marknaden

Samtidigt har marknaden förändrats radikalt. Riskkapitalbolag har kommit in, och enligt vissa försäkringsbolag har det drivit upp kostnaderna. Staffan Moberg pekar samtidigt på att djurvård saknar skattefinansiering.

– Det många inte tänker på när man får ett sjukt djur är att det inte är som när man själv går till läkaren. Då har vi ett offentligt skydd i botten. För djuret får man helt enkelt betala från första kronan, säger Staffan Moberg.

Det har länge varit självklart att köpa en försäkring för sin hund eller häst. Nu är det försäkringen av katter som driver på utvecklingen, och – eftersom alltfler kattägare är beredda att försäkra sitt husdjur.

Det har länge varit självklart att köpa en försäkring för sin hund eller häst. Och nu är alltfler kattägare beredda att försäkra sitt husdjur. Ewa Edström på Stockholms katthem, ser det som ett gott tecken.   

– Historiskt sett har ju katten väldigt låg status, åtminstone huskatten. Att människor nu väljer att försäkra sina katter ser vi som ett tecken på att katten sakta men säkert får en högre status, och ett högre värde som husdjur, säger Ewa Edström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.