På IKEM-laboratoriet i Prag forskas bland annat på njursjukdomar och på hjärtkärlfunktioner. Foto: TT

Djurförsök ska ersättas med andra metoder

Uppdaterad
Publicerad

Alla djurförsök inom EU ska på sikt ersättas av andra metoder där levande djur inte ingår. I Borås finns det enda svenska laboratoriet i ett nystartat Nätverk, där man arbetar med att få fram alternativa metoder.

Möss, apor och kaniner. Det är djur som nya läkemedel, vaccin och medicintekniska produkter ofta testas på. Men kosmetika som når handeln inom EU får numera inte ha testats på djur. EU:s slutgiltiga mål är att alla försök på levande djur ska ersättas.

Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, SP, i Borås har som enda svenska labb utsetts att vara med i det relativt nystartade europeiska nätverket (EU-Netval) av laboratorier för validering av djurfria testmetoder. Där tar man nu fram metoder för att minska, förfina och ersätta djurförsök.

– Vi försöker ta fram cellbaserade tester där man testar den toxikologiska punkten man är intresserad av på en cellkultur istället för att göra det på djur, säger Benny Lyvén, sektionschef vid SP.

Enligt EU:s direktiv är djurfria testmetoder att föredra av etiska skäl.

Den senaste statistiken för hur många djur som används i försök är fem år gammal – då användes 12 miljoner djur inom samtliga EU-länder varav en halv miljon i Sverige.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.