Djurskötare svårt biten av apa

Uppdaterad
Publicerad

En djurskötare blev i dag svårt biten av en orangutang i aphuset på Borås djurpark. Djurskötaren, en 57-årig kvinna, har förts till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg med allvarliga handoch fotskador.

Orangutangen befann sig utanför sitt dagrum. Hur apan tagit sig dit är oklart, men den försvann in i rummet igen innan räddningstjänsten kom fram.

Enligt Björn Johansson, avdelningschef på Borås djurpark, är det mycket ovanligt att personal skadas i arbetet med djuren. Djurparken stängde aphuset för besök under söndagen.

Larmade via radio

Olyckan inträffade skedde den i samband med att en orangutanghanne skulle släppas ut.

-Han fick ned henne på marken, satte sig på henne och började bita på hennes fingrar och tår, berättar polisens presstalesman Thomas Fuxborg.

Den 57-åriga kvinnan lyckades larma övrig personal över radio. Först på plats var en annan skötare som med hjälp av en högtrycksspruta lyckades få in orangutangen i sin bur igen.

Normalt har skötarna aldrig direkt kontakt med djuren. Det verkar dock inte röra sig om något tekniskt fel, som trasiga lås eller dörrar.

Ovanligt med olyckor

Djurskötaren har lång erfarenhet av sitt arbete och enligt Borås djurpark är sådana här olyckor mycket ovanliga.

Bo Kjellson, driftschef på Borås djurpark, har inte heller fått några uppgifter om att orangutanghannen skulle vara aggressiv.

-Men det är en helt onormal situation att skötare och djur befinner sig i samma rum. Det vet ju orangutangen också och det kan utlösa beteenden som man inte ser annars, säger han.

Polisen kommer att utreda händelsen som en arbetsplatsolycka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.