Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Dna-testningföretag beskylls för att vara vårdslösa med personuppgifter Foto: SVT

Dna-testning anmäls för GDPR-brott

Uppdaterad
Publicerad

Dna-testningföretaget MyHeritage är vårdslösa med personuppgifter och har obegripliga avtal. Det anser konsumentorganisationen Sveriges konsumenter som anmäler företaget till Datainspektionen och Konsumentverket.
– Det finns inte en chans för de allra flesta konsumenter att förstå vad som står i deras avtal, säger Maria Wiezell på Sveriges konsumenter.

Det blir allt vanligare att privatpersoner med hjälp av dna vill se var i världen de har rötter. Genom att beställa ett testkit, svabba lite i munnen och skicka in kan man få reda på var sitt dna kommer ifrån. I alla fall i jämförelse med andra som skickat in till företaget.

Men nu anmäler Sveriges konsumenter ett av de största dna-testningföretagen, MyHeritage, till Datainspektionen och Konsumentverket. De menar att konsumenterna inte har en chans att förstå vad som står i användarvillkoren, eller en möjlighet att veta vad som händer med uppgifterna de skickar in.

På grund av det otydliga avtalet vet inte konsumenterna vilka andra företag som kan ta del av deras uppgifter, eller under vilka omständigheter, enligt Sveriges konsumenter.

– Problemet är att du som konsument inte vet vilka rättigheter du ger företaget, du vet inte vad du går med på. Vanliga konsumenter har inte en chans att förstå vad som står i avtalet, säger Maria Wiezell.

Obegripliga avtal kan vara oskäliga

Varken Konsumentverket eller Datainspektionen vill i nuläget specifikt kommentera MyHeritage.

Adna Jetis som är jurist på Konsumentverket säger dock att i regel så gäller ju ett avtal man skrivit under men att det finns tre sorters avtal som i regel är oskäliga.

– Det kan handla om avtal som strider mot tvingande lag, de där en nackdel uppstår för konsumenten med en orimlig balans mellan den och näringsidkaren eller om avtalsvillkoret på något sätt är obegripligt.

Extremt känsliga uppgifter

I ett mejl till SVT Nyheter skriver MyHeritage att de just nu arbetar på att förtydliga sina avtal och att de aldrig delar med sig av genetiska uppgifter till tredje part.

På Sveriges konsumenter anser man att den typen av överträdelser som de anser att MyHeritage gör är extra allvarliga med tanke på deras affärsidé.

– Dna, som ju är det man testar, är extremt känsliga uppgifter. Vi har sett hur det sätt som MyHeritage hanterar de här uppgifterna har stora brister.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer