Tunnelbana och grillkiosk i Tensta centrum.

20 minuters restid – för långt enligt DO

Uppdaterad
Publicerad

I somras beslutade regeringen att Diskrimineringsombudsmannen, DO, ska flyttas från Stockholms innerstad till förorten Tensta. Men trots att flytten sker inom samma kommun – så väcker den protester internt.

Med tunnelbana från centrala Stockholm tar det inte mer än 20 minuter att ta sig till Tensta.

Men för Diskriminringsombudsmannen, DO, riskerar den planerade flytten från Stockholms innerstad att leda till både kompetens- och produktionsbortfall. Argument som fått invånare och politiker från stadsdelen att ta sig för pannan.

Skrattretande

– Vi blir kanske dummare ju längre bort från centrum vi flyttar, säger Tenstabon Gregor Wroblewski sarkastiskt. DO:s konsekvensanalys är skrattretande

Som vi tidigare berättat i SVT så är det svårt att få myndighetschefer och andra nyckelpersoner att flytta med när en myndighet utlokaliseras till exempel Kramfors eller Norrköping.

Men i DO:s fall handlar det alltså om en flytt till en annan stadsdel i samma kommun. Trots det är argumenten ungefär desamma.

–  Vi arbetar mycket med domstolar och andra parter som också finns i innerstaden, säger Nanna Sörling på DO som sammanställt analysen. Vår personal kommer att få ökad restid i tjänsten för att kunna genomföra sitt uppdrag.

”Det blir bara fånigt”

– Det är väl ingen restid att bråka om, säger vänsterpartisten Ann Margreth Livh, som sedan 30 år bor i grannstadsdelen Rinkeby. Hade vi pratat om två, tre timmar hade jag förstått det. Men 20 minuter. Det blir bara fånigt.

Att Tensta räknas som en utsatt förort har enligt DO inte påverkat analysen. För regeringen är det desto viktigare.

– Det finns stadsdelar i Stockholm och andra större städer där det saknas arbetsplatser och där utvecklingen varit negativ, säger integrationsminister Erik Ullenhag. Ett led i att vända utvecklingen är att statliga och kommunala förvaltningar är närvarande i de områdena.

DO:s analys kommenterar han så här.

– Det går inte att med trovärdighet hävda att 20 minuters restid från centrala Stockholm leder till att folk slutar på en myndighet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#svthelasverige

Mer i ämnet