Professor Sven-Åke Lindgren. Foto: TT/Göteborgs Universitet

Dödliga våldet ökar – men ändå inte

Uppdaterad
Publicerad

Under 2015 dog 25 personer fler av dödligt våld än under 2014. Samtidigt säger experterna att dödligt våld blir allt ovanligare.

Hur går det ihop? Professor Sven-Åke Lindgren förklarar.

Enligt Sven-Åke Lindgren, som är expert på bland annat kriminalpolitik och brottsprevention, finns det egentligen inte någon motsättning mellan ökningen av dödligt våld i fjol å ena sidan och, å andra sidan, att det dödliga våldet minskar sett över längre tid.

Förra året var extremt med flera dödsskjutningar, några dubbelmord och andra händelser där flera personer dödades – bland annat ett trippelmord.

Troligen inte trendbrott

Sven-Åke Lindgren säger att förra året kan vara ett trendbrott men det är knappast troligt.

– Man kan se att det lugnat ned sig under senare delen av året, i alla fall här i västra Sverige, när ett antal personer nu sitter bakom lås och bom. 

Han påpekar att det är ett mycket begränsat antal personer som begår den här typen av brott.

– Det finns miljöer där olika typer av brottslighet är relativt vanlig, men att skaffa sig skjutvapen och börja skjuta omkring sig är det väldigt få som gör, säger Sven-Åke Lindgren.

Tillfällig uppgång

Det har funnits andra år då den nedåtgående trenden för dödligt våld tillfälligt brutits. Ett exempel är 1994. Det året inträffade de så kallade Stureplansmorden då fyra personer dödades. Tidigare samma år sköt Mattias Flink ihjäl sju personer i Falun.

Under de senaste 30 åren har det dödliga våldet minskat över hela västvärlden, påpekar Sven-Åke Lindgren. Det gäller till exempel fallen där kvinnor är offer. Det blir också alltmer ovanligt att barn dör av dödligt våld.

Nedgången är tydlig även bland män. Det har bland annat blivit ovanligare att okända slår ihjäl varandra i krogmiljö.

Bättre miljö kring krogar

Vad beror det på att det dödliga våldet minskat?

– En faktor är att vi fått ordning i miljön kring utelivet på krogar. En annan är minskat berusningsdrickande, ytterligare en är förändrade mönster i droganvändningen. Men också att rättsväsendet blivit effektivare när det gäller den här typen av brott, säger Sven-Åke Lindgren.

Dödsskjutningarna i de svenska storstadsområdena är ofta gängrelaterade. Men Sven-Åke Lindgren menar att det vore fel att koppla det till ökad invandring.

Under de år som våldsbrottsligheten minskat har invandringen samtidigt ökat.

– Det är två siffror som går åt olika håll. Våldsbrottsligheten i stort har gått nedåt medan invandringen har ökat, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.