Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett vanligt cykeltest i värmekammaren är sex minuter långt – men reporter Calle Elfström ville se hur länge han kunde hålla ut. Se ansträngningen i klippet. Foto: Andreas Hult

Extremhetta kan vänta – så länge kunde reportern cykla i 50 grader

Uppdaterad
Publicerad

På vissa platser på jorden är det redan i dag över 50 grader varmt ibland. Extremhetta kallas en ”tyst mördare”. Men vad händer i kroppen? SVT:s reporter har testat värmekammaren på Lunds universitet.

Värmeböljor har blivit värre och vanligare enligt FN:s klimatpanel. Förra året dog minst 15 000 personer i Europa på grund av värmeböljorna enligt WHO. Klimatforskare bedömer att Nordafrika, Mellanöstern och södra Asien kommer att få värmeböljor med temperaturer över 55 grader innan seklet är slut, där toppar över 60 grader inte kan uteslutas. 

Hur känns det att jobba och anstränga sig i sådan värme? På Lunds universitet finns en värmekammare som kan bli drygt 50 grader varm och som används både till forskning och undervisning. Här fick SVT:s reporter Calle Elfström ta sig en cykeltur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatförändringar i Sverige

Mer i ämnet