Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Vida Mehrannia om sin mans dödsdom i klippet. Foto: SVT & Hossein Salmanzadeh/TT

Dödsdömde forskarens fru: ”Det är en mardröm och en katastrof”

Uppdaterad
Publicerad

Den dödsdömde svensk-iranske forskaren Ahmadreza Djalali har suttit fängslad i iranskt fängelse sedan 2016. Förra veckan rapporterade iranska statliga nyhetskällor att han kommer att avrättas senast den 21 maj.

– Jag kan inte hitta ord för att beskriva det. Det är en mardröm och katastrof för vår familj, säger hans fru Vida Mehrannia i Morgonstudion.

Ahmadreza Djalali, som tidigare varit verksam inom katastrofmedicin vid Karolinska institutet i Stockholm, greps av den iranska underrättelsetjänsten 2016 när han var på en konferensresa i landet. Han anklagades för spioneri och dömdes året därpå till döden.

I Morgonstudion berättar nu hans fru, Vida Mehrannia, om vad hon och hennes familj går igenom.

– Jag kan inte hitta ord för att beskriva det. Det är en mardröm och katastrof för vår familj. Särskilt för mitt yngsta barn, han är väldigt påverkad av det här. FN sa att de inte heller finner ord som beskriver hur Ahmadreza lider, både fysiskt och psykiskt. Det enda ord vi finner är tortyr, säger hon.

Ska träffa utrikesministern

Nästa vecka ska Vida Mehrannia träffa Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) – något som hon väntat på i sex år.

– I över sex år har jag frågat om att få träffa utrikesministern, men utan framgång. Nu har min make en dödsdom och jag vill fråga henne vad de har gjort under de här sex åren. Jag kommer också att fråga henne vad de kommer att göra för att stoppa avrättningen så att han kan komma tillbaka till vår familj.

Kopplas till rättsfall i Sverige

Enligt Maja Åberg, sakkunnig på Amnesty, har Ahmadreza Djalalis fall kopplingar till ett rättsfall mot en iransk man i Sverige som avslutades förra veckan. Den iranske mannen anklagas för att ha varit delaktig i en fängelsemassaker i Iran 1988 där tusentals människor dödades.

Samma dag som rättegången i Sverige avslutades rapporterade iranska medier Ahmadreza Dalalis avrättningsdatum. Maja Åberg menar att Irans beslut bottnar i att de vill visa för Sverige att de är upprörda över att de ställt den iranske mannen inför rätta, och nu gör man samma sak mot Djalali.

– De gick ut och sa att Ahmadreza ska avrättas senast den 21 maj och knöt ihop deras två öden på ett väldigt oroande sätt, säger hon.

SVT har varit i kontakt med den iranska ambassaden som förnekar att det skulle finnas någon koppling mellan de två fallen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.