Mohamed Ali, 23, döms skyldig för inblandning i de gängrelaterade dubbelmorden i Danmark i juni 2019. Foto: Polisen/SVT

Mohamed Ali, 23, och flera medlemmar i Dödspatrullen döms för dubbelmordet i Danmark

Uppdaterad
Publicerad

I den första instansen dömdes de till längsta straffen för minderåriga i modern tid. I dag kom Østre Landsrets besked till de fem svenska gängmedlemmarna i Dödspatrullen: alla är skyldiga. Bland de som döms finns den 23-årige ledargestalten Mohamed Ali och Abraham Abdul Kader, som var 17 år vid dubbelmordet i Herlev.

Dubbelmordet i Herlev i juni 2019 chockade både Sverige och Danmark. Nu har Østre Landsret, den danska motsvarigheten till hovrätten, dömt samtliga inblandade för den gängrelaterade skjutningen. De tre måltavlorna, varav en överlevde, kopplas till det rivaliserande kriminella nätverket Shottaz och uppges ha lurats i en fälla.

Redan i höstas dömdes tre av de åtalade till livstids fängelse i den första instansen, som motsvarar svensk tingsrätt.

Nu bekräftar hovrätten alltså att alla är skyldiga. Två av dem som döms är:

  • Mohamed Ali, 23, som pekas ut som ledare i Dödspatrullen. Han har erkänt för hovrätten att han tänt eld på flyktbilen efter morden, men förnekat att han varit på plats vid själva skjutningen. Mohamed Ali kallas både för ”Makelele” och ”Mackan”.  
  • Abraham Abdul-Kader, som var 17-år vid mordet. Han har erkänt mord och vållande till annans död i Østre Landsret
Abraham Abdul-Kader. Foto: Polisen

Domstolens besked: Alla är skyldiga

Det var klockan 13 under torsdagen som domstolen i Köpenhamn meddelade att samtliga åtalade anses vara skyldiga till brott. Det som återstår nu för domstolen är att diskutera påföljden. Den meddelas klockan 11.00 i morgon fredag.

Från försvarets sida finns en förhoppning om att åtminstone de två yngre åtalade ska få lägre straff eftersom 20 år är längsta straffet som minderåriga dömts till i Danmark i modern tid.

Döms enligt dansk gänglagstiftning

Dessutom är det första gången utländska medborgare döms enligt den danska gänglagstiftningen som ger dubbelt så långa straff om brottet kan kopplas till gänguppgörelser. De fem dömda har dock hela tiden hävdat att de inte är gängmedlemmar.

Åtta av rättens nio nämndemän och samtliga tre domare anser att danska strafflagens 81:a paragraf – allmänt kallad ”bandeloven” – kan användas även mot utländska medborgare.

Domstolen avvisar också Abraham Abdul-Kaders påstående om att han agerade i nödvärn då han varit utsatt för hot, vilket han i hovrätten påstår var en anledning till att han mördade en av de unga männen.

Han har hävdat att det andra dödsoffret sköts ”av misstag”.

Polisbevakning utanför hovrätten. Foto: Erika Lager, SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.