Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi. Foto: TT

Dödsskjutningarna ”en förändring hos polisen”

Uppdaterad
Publicerad

Att fler personer skjuts till döds av polis har inte med brottslingarna att göra, enligt kriminologen Jerzy Sarnecki. Han menar att det snarare handlar om ett trendbrott inom polisen, något han kallar en ”oerhört negativ utveckling”.

Senast i mars sköt polisen ihjäl en spjutbeväpnad man i Partille utanför Göteborg, och i morse inträffade en liknande skjutning i Uppsala efter att en man, beväpnad med kniv, hotat anhöriga.

Den skjutne 34-åringen är den sjätte person som dödas av polis det senaste dryga året, tidigare har en person skjutits till döds av polis vartannat år. Det handlar om ett klart trendbrott, enligt kriminologen Jerzy Sarnecki.

Polis sköt ihjäl knivman

– Det är förskräckligt svårt att tänka sig att detta är en tillfällighet. De här skjutningarna följer samma mönster. En person som är psykiskt instabil, möjligen berusad, går mot polisen med kniv och blir skjuten. Var och en av skjutningarna kan uppfattas som mer eller mindre motiverad, för polisen befinner sig i fara. Men har detta inte inträffat förut? Jag tror inte alls på att antalet knivbeväpnade galningar har ökat.

”Förändringen finns hos polisen”

Den rimligaste hypotesen, säger Sarnecki, är att det har hänt något hos polisen som gör att fler personer skjuts till döds. En uppenbar förändring är att poliskåren har föryngrats.

– Det kan vara en av flera orsaker. Förändringen finns nästan garanterat hos polisen. Det här är en oerhört negativ utveckling, polisen är inte till för att döda utan för att rädda livet på folk. Det går inte längre att titta på varje enskild händelse för sig. Rikspolisstyrelsen måste ta ett samlat grepp och undersöka orsakerna till att detta sker.

”Två år som sticker ut”

Sven Granath, kriminolog på Brottsförebyggande rådet (Brå), säger att det är för tidigt att prata om något trendbrott när det gäller polisskjutningarna.

– Det är två år som sticker ut i statistiken, men frågan är om man kan prata om ett trendbrott när det rör sig om så låga tal. Dessutom, 2012 var det inga dödsskjutningar. Inte 2007 och 2008 heller, säger han.

Oavsett om det rör sig om ett reellt trendbrott eller inte är utvecklingen mycket viktig att följa, poängterar Granath.

Debatt om elvapen

Polisförbundet ser skjutningarna som en oroande negativ utveckling och skriver i ett pressmeddelande att varje person som dör är ”ett misslyckande för rättssamhället” och ett högt pris att betala för den enskilde polisen.

Efter varje dödsskjutning tar debatten om att poliserna ska utrustas med elpistoler ny fart. Polisfacket hör till dem som vill ha ett komplement till de vanliga pistolerna. Rikspolisstyrelsen har hittills sagt nej.Enligt Polisförbundet skulle elpistol kunna vara ett sätt att minska skador och rädda liv.

”Väldigt många poliser använder inte vapen skarpt en enda gång under sina yrkesliv. Men när det väl sker så påverkar det den enskilde polisen för resten av livet. Varken medborgare eller poliser ska utsättas för större risker än nödvändigt”, skriver polisförbundets ordförande Lena Nitz i pressmeddelandet.

Dödsfall i samband med polisingripanden

Fram till 2013 miste i snitt en person om året livet i samband med polisingripanden. Men i fjol steg siffran, fyra personer sköts ihjäl:

Januari 2013, Södertälje: En 26-årig man skjuts efter att ha rånat en guldsmedsaffär.

Maj 2013, Husby, Stockholm: 69-årig man skjuts vid ett ingripande i en lägenhet.

Juli 2013, Varberg: En 24-årig man skjuts efter att ha knivdödat en äldre kvinna och skadat två personer.

November 2013, Hagfors: En 45-årig asylsökande man skjuts efter ett bråk vid ett flyktingboende.

I mars i år sköts en spjutbeväpnad man till döds av polisen i Partille utanför Göteborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polis sköt ihjäl knivman

Mer i ämnet