Många äter müsli och gröt med gott samvete, som ett hälsosamt alternativ. SVT kunde häromdagen berätta om den höga socker- och fetthalten i många müslisorter.
Men müsli och annan fiberrik kost innehåller också andra, dolda kalorier vid sidan av de mer kända från kolhydrater, protein och fett. Själva fibrerna innehåller också kalorier som bör räknas, hävdar forskare på den internationella vetenskapskonferensen AAAS i Boston i USA. Det betyder att många hälsomedvetna fått i sig betydligt fler kalorier än vad de trott.
– Det är vettigt att räkna kalorier också för fibrer, eftersom de blir ett energitillskott när de bryts ner i tarmen, säger Göran Molin, professor i industriell näringslära på Lunds tekniska högskola.
Två kalorier för varje gram fiber
Det har varit känt sedan 1990-talet att fibrer innehåller kalorier, ändå har EU hållit fast vid den gamla uppfattningen att fibrer är osmältbara i tarmsystemet, och därför har ett obefintligt energivärde. Men nästa år ändras kraven på innehållsförteckningarna på livsmedel inom EU, så att ytterligare två kalorier måste läggas till för varje gram fiber i en produkt.
Livsmedelsverket rekommenderar ett dagligt intag på upp till 35 gram fibrer. Det betyder att konsumenter i EU som försöker hålla koll på sin diet varje vecka kan ha fått i sig upp till nästan 500 extra kalorier, utan att vetat om det. Sverige har sedan en tid börjat införa de nya reglerna.
– Fibrer ger energi. Men för helhetsintaget av kalorier, vid sidan av kolhydrater och fett och protein, så har det inte så stor betydelse, säger Margareta Nyman, professor i livsmedelskemi på Lunds tekniska högskola.