Miljöpartisten Stefan Nilsson uppmanades lämna sina uppdrag i höstas efter att ha blivit anklagad av en partikollega under metoo-hösten 2017 för ”gränsöverskridade beteende”. Partikollegan åtalades för förtal – under måndagen kom domen. Foto: TT/MiljöpartietVisa alla (2)
Visa alla (2)

Tidigare MP-kvinna döms för förtal mot riksdagsledamot

Uppdaterad
Publicerad

En kvinnlig tidigare miljöpartistisk politiker fälldes i dag för grovt förtal av en partikamrat. Kvinnan döms till villkorlig dom och 70 dagsböter av Södertörns tingsrätt.

Det var under metoo-hösten 2017 som kvinnan via sitt Instagramkonto riktade grova anklagelser mot den dåvarande riksdagsledamoten Stefan Nilsson. Vid rättegången i Södertörns tingsrätt sade kvinnan att avsikten var att Nilsson inte skulle bli återvald till riksdagen, vilket han heller inte blev.

Anklagelserna fick till stor medial uppmärksamhet och ledde till att Nilsson tvingades lämna Miljöpartiets riksdagsgrupp. Han avstod sedan från att kandidera i valet 2018.

– Där tog min politiska karriär slut, sa Stefan Nilsson i rätten.

Domstolen konstaterar i sin dom att de grova anklagelserna som gjordes utgör en allvarlig kränkning av Stefan Nilssons personliga integritet. Tingsrätten skriver också att det utifrån den berättelse som kvinnan lämnat under rättegången inte går att dra den slutsats hon själv gjort utan att det hela varit ”direkt felaktigt och synnerligen kränkande”. 

Stefan Nilsson lämnar en skriftlig kommentar till SVT: ”Det är en stor lättnad att domen om grovt förtal nu har fallit. Domen är mycket tydlig och den talar för sig själv”.

Kvinnan som i dag har lämnat Miljöpartiet, döms också att betala 40 000 kronor i skadestånd.

När Stefan Nilsson tvingades lämna riksdagsgruppen hösten 2017 var det nuvarande kulturminister Amanda Lind som var partisekreterare och ansvarig för beslutet. I dag vill Amanda Lind inte svara på några frågor i ärendet utan hänvisar till den nuvarande partisekreteraren Märta Stenevi.

Märta Stenevi säger till SVT att hon inte tycker att Miljöpartiet har gjort något fel i sin behandling av Stefan Nilsson. Hon säger att det även fanns uppgifter att Nilsson uppträtt ”gränslöst” och ”opassande” i andra sammanhang och att det därför saknades förtroende för honom.

De uppgifterna var då flera år gamla och hade inte tidigare lett till några konkreta åtgärder från partiet. Både Stefan Nilsson och den tidigare riksdagsledamoten Jan Lindholm (MP), som var med på mötet när Nilsson efter medieuppmärksamheten med omedelbar verkan uppmanades att lämna riksdagsgruppen, har beskrivit det som svepande anklagelser. Stefan Nilsson har också berättat att han inte fått veta allt vad det var som lades honom till last.

Detta bekräftas av Märta Stenevi.

– Det fanns vissa omständigheter som av hänsyn till enskilda personer inte delades med Stefan, säger Märta Stenevi.

Hur rimligt är det att man får stå till svars för saker om man inte får reda på vad det är för något?

– Jag tror att han fick reda på väldigt mycket av vad den sammantagna bilden var, säger Märta Stenevi.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Miljöpartisten Stefan Nilsson uppmanades lämna sina uppdrag i höstas efter att ha blivit anklagad av en partikollega under metoo-hösten 2017 för ”gränsöverskridade beteende”. Partikollegan åtalades för förtal – under måndagen kom domen. Foto: TT/Miljöpartiet
Miljöpartisten Stefan Nilsson uppmanades lämna sina uppdrag i höstas efter att ha blivit anklagad av en partikollega under metoo-hösten 2017 för ”gränsöverskridade beteende”. Partikollegan åtalades för förtal – under måndagen kom domen. Foto: Janerik Henriksson/TT