”Otrohetskontroll” överklagas till HD

Uppdaterad
Publicerad

Riksåklagaren överklagar hovrättsdomen i det uppmärksammade otrohetskontrollsfallet.

Den åtalade mannen,  som med våld och hot fört in fingrarna i flickvännens underliv för att kontrollera om hon varit otrogen, dömdes i hovrätten för olaga tvång. En dom som fick mycket uppmärksamhet och väckte en hel del bestörtning.

Enligt hovrätten handlade det inte om ett sexualbrott eftersom mannen inte hade något sexuellt syfte med sina handlingar och det är den biten som riksåklagaren nu vill att Högsta domstolen ska pröva.

Otydlig praxis

Enligt åklagaren tyder flera hovrättsdomar på att det inte finns någon entydig definition av ”sexuell handling” då liknande händelser fått ett annat utfall.

– Därför är det viktigt att Högsta domstolen klargör om den här handlingen är att bedöma som en sexuell handling och om den i så fall ska rubriceras som våldtäkt eller som sexuellt tvång, säger vice riksåklagare Kerstin Skarp enligt ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer