Ungdomstjänst för förtal på Instagram

Publicerad

Fyra tonårsflickor döms för grovt förtal till ungdomstjänst av Borås tingsrätt.

I dag föll Borås tingsrätts dom mot fyra flickor som åtalats för att ha förtalat tre personer på det sociala nätverket Instagram.

Enligt åtalet rör det sig om kränkande texter och bilder av sexuell karaktär som lades ut på nätet i slutet av december förra året.

I Göteborg ledde liknande publiceringar till upplopp bland ungdomar. Två tonårsflickor dömdes sedan för grovt förtal.

Nekade till brott

De åtalade flickorna, som är 16 och 17 år gamla, nekade till brott.

Tre av de fyra flickorna, två av dem 17 år och två 16, dömdes till ungdomstjänst i 30 timmar. Den fjärde dömdes till 25 timmar.

De fyra dömdes för att tillsammans ha förtalat tre tjejer i ungefär samma ålder. De döms att solidariskt betala skadestånd på 15 000 kronor till två av de drabbade flickorna som anses ha utsatts för grovt förtal. Det tredje offret tilldöms 5 000 i skadestånd. För hennes del anser tingsrätten att kränkningarna stannar vid förtal, ej grovt.

Instagram bygger på att användarna delar foton med varandra. Man tar bilder med sin mobiltelefon och publicerar dem i sociala medier via en särskild app.

Instagram köptes förra året av Facebook.

Oroligheterna i Göteborg skedde efter att en mängd bilder med sexistiskt kränkande innehåll spreds på Instagram.

Hundratals ungdomar samlades på gatorna. Två centrala gymnasier tvingades stänga.

Två flickor, då 15 och 16 år, dömdes till ungdomstjänst och ungdomsvård för grovt förtal.

De dömda flickornas konto hette gbgsorroz, slang för ungefär göteborgsslampor. De fyra i Mark kallade sitt för ”marksooroz”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer