Peyman Kia, den äldre av de två bröder som i januari 2023 dömdes i tingsrätten för grovt spioneri för Rysslands räkning. Domen mot Peyman Kia fastslogs senare i Svea hovrätt. Foto: Livsmedelsverket/TT

Dom mot spion står fast – HD nekar prövning

Uppdaterad
Publicerad

Peyman Kia som dömdes till livstids fängelse för grovt spioneri får inte prövningstillstånd i Högsta domstolen. Domen från Svea hovrätt står därmed fast.

”Högsta domstolen har gått igenom materialet. Det har inte kommit fram något skäl att meddela prövningstillstånd”, skriver HD i beslutet.

Det var i maj som Svea hovrätt dömde 42-årige Peyman Kia till livstids fängelse för grovt spioneri för Rysslands räkning, och slog därmed fast påföljden som bestämdes i tingsrätten.

Det är enligt hovrätten bevisat att Peyman Kia, 42, anskaffat, befordrat och för den ryska underrättelsetjänsten GRU röjt den absoluta merparten av de uppgifter som omfattades av åtalet.

90-tal dokument

Enligt åtalet anskaffade han ett 90-tal hemliga dokument genom sina tidigare anställningar på Säpo och Must, och hovrätten gjorde bedömningen att den största delen av dem lämnats vidare till Ryssland.

Peyman Kia har erkänt spioneri genom att vid två tillfällen ha sålt underrättelseuppgifter till Ryssland. Enligt honom själv rörde det sig vid det ena tillfället om falska uppgifter. Den förklaringen köpte dock inte hovrätten.

– Bevisningen som åklagarna lade fram i sin ursprungliga talan är så stark att de uppgifterna inte förtjänar att tas hänsyn till, sade rättens ordförande Ragnar Palmkvist efter domen.

Hovrätten ändrade tingsrättens dom endast genom att ändra brottstiden för det grova spioneribrottet till 15 oktober 2011 till och med februari 2017. Enligt tingsrättens dom pågick spioneriet fram till 2021.

Yngre broder också dömd

Peyman Kias yngre bror, 35-årige Payam Kia, dömdes i tingsrätten till fängelse i nio år och tio månader för grovt spioneri. Han har erkänt att han lämnat över kuvert på Rysslands ambassad och hämtat betalning på ett bibliotek i Uppsala.

Båda bröderna överklagade till hovrätten, men Payam Kia drog i sista stund tillbaka sitt överklagande, varpå tingsrättsdomen fastställdes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.