Gottfrid Svartholm-Warg i Stockholms tingsrätt under måndagens förhandlingar gällande dataintrång.

Svartholm Warg får två års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den omtalade Pirate Bay-grundaren Gottfrid Svartholm Warg har dömts till två års fängelse för dataintrång, meddelade Nacka tingsrätt på torsdagsförmiddagen.

Warg åtalades tillsammans med en medhjälpare, en bekant till Warg, för ”omfattande” intrång i dataföretaget Logicas stordator. Gottfrid Svartholm Warg åtalades också för intrång i Nordeas stordator.

Har inte bestridit

De åtalade har inte bestridit att intrången skett från de åtalades datorer – men har uppgett att de inte varit inblandade i intrången. I stället ska deras datorer ha fjärrstyrts eller så ska andra personer ha använt deras datorer.

– Spontant känns domen fel. Han har ju sagt i det här sammanhanget att han anar och förstår vem eller vilka som ligger bakom det här, men om det är på det sättet att hans förklaringsbörda ska gå så långt att han ska peka ut enskilda personer, så tror jag det kan föreligga en risk för honom som enskild individ i det, säger Svartholm Wargs advokat Ola Salomonsson till SVT.

Döms även för bedrägeri

Gottfrid Svartholm Warg döms även för grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri – därmed domen på två års fängelse. Den medhjälpande bekante mannen döms till skyddstillsyn då hans brottslighet inte bedöms ha ett straffvärde på över ett års fängelse.

Gottfrid Svartholm Wargs försvarare, Ola Salomonsson, tycker att domen är olycklig.

-Om någon utnyttjar din dator och du hävdar att det är en fjärrstyrning kan det vara väldigt svårt att bevisa din oskuld, säger Salomonsson till TT.

Eftersöks av danska myndigheter

Gottfrid Svartholm Warg efterfrågas också av danska myndigheter för att ställas till svars för misstänkta dataintrång. Enligt Nacka tingsrätt kan han komma att utlämnas till Danmark efter dagens utslag – utifall Warg inte överklagar till Svea hovrätt. Warg är redan häktad efter att en nordisk arresteringsorder utfärdats (men är ju sedan tidigare också häktad för de ”svenska” intrången).

– Jag ska gå igenom domen först riktigt ordentligt, säger Ola Salomonsson. Jag ska tala med klienten och vi ska överväga hur det ska hanteras, men jag kan påstå att den här domen kommer att överklagas.

Nacka tingsrätts pressmeddelande i ämnet finns här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer