Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Dömdes till utvisning i fem år – begick 23 nya brott

Uppdaterad
Publicerad

I februari 2018 dömdes den då 20-åriga mannen till fängelse och utvisning i fem år – men utvisningen verkställdes aldrig. I stället har han kunnat begå en lång rad nya brott i Sverige och dömts för bland annat misshandel, olaga hot och övergrepp i rättssak.

– Det är stötande att man ges möjlighet att utföra brott när man har en utvisningsdom, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M).

I en video som fått stor spridning på sociala medier ses den nu 25-åriga mannen klättra upp för en stege mot en balkong. Han knivhugger lägenhetsinnehavaren i halsen, slår sönder balkongdörren och tränger sig in i lägenheten där han hotar att döda personerna som befinner sig på platsen.

Händelsen utspelar sig i maj i år i Kalmar län. Tre månader senare döms 25-åringen för grov misshandel, grovt olaga hot och grovt hemfridsbrott. Han döms även för ytterligare fall av misshandel samt övergrepp i rättssak för händelser som inträffat några månader tidigare.

Påföljden blir fängelse i två år samt utvisning i tio år.

23 brott trots utvisning

Redan i februari 2018 dömdes dock mannen, som är medborgare i Algeriet, till utvisning för bland annat misshandel och bedrägeri. Något som bland annat Expressen tidigare rapporterat om. Han fick då ett så kallat återreseförbud som gällde till den 2 februari 2023. Men utvisningen genomförs aldrig.

I stället släpps han ur polisens förvar i januari 2019 och ställs under uppsikt. Bara månader senare begår han nya brott. Under 2019 och 2020 döms han i tre olika tingsrätter för sammanlagt fyra brott.

Han placeras än en gång i förvar men försätts i oktober 2020 återigen på fri fot.

Under kommande år fortsätter mannens brottsliga bana. Han lagförs för totalt 23 brott under den femårsperiod han skulle varit utvisad.

Malmer Stenergard: Fungerar inte

Det är Polismyndighetens ansvar att verkställa brottsutvisningar men varför det inte har skett i det aktuella fallet är oklart. Polisen säger till SVT Nyheter att man inte kommenterar enskilda ärenden men ber samtidigt om att få återkomma i frågan.

Myndigheten har just nu över 700 så kallade öppna ärenden av personer som utvisats på grund av brott men där utvisningarna ännu inte genomförts. Av dessa har 45 personer avvikit och är nu efterlysta.

Migrationsministern är kritisk till det rådande läget och säger att verkställande av utvisningar är en högt prioriterad fråga för regeringen.

– Det fungerar inte i dag, vi har inte tillräcklig kontroll över vilka som vistas här och säkerställer inte att de som ska lämna landet gör det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.