• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

I kommunens utredning berättade Samira att hennes farbror tidigare försökt gifta bort henne, och att det nu är hennes föräldrar som bestämmer vem hon ska gifta sig med. Foto: SVT Design/Truls Wallin

Domstol ger 17-åriga Samira utreseförbud för att förhindra äktenskap – har varit försvunnen i nio månader

Uppdaterad
Publicerad

Kammarrätten körde över förvaltningsrätten och förbjöd den 17-åriga flickan att lämna Sverige då det fanns en påtaglig risk att hon skulle giftas bort. Då hade Samira redan varit försvunnen i närmare nio månader.

– Självklart ska vi skydda alla barn, men det är inte alltid så enkelt om man inte har tillräckligt med information, säger Samiras ombud Ghita Hadding Wiberg.

För fem år sedan anländer Samira till Sverige. Den då 12-åriga flickan har rest från Afghanistan och placeras i olika jour- och familjehem. I samband med att Samiras föräldrar och syskon kommer till Sverige 2019 gör kommunens samordnare för hedersrelaterat förtryck och våld en kartläggning kring situationen.

Resultatet är alarmerande.

Hedersförtryck i Sverige

Enligt utredningen är risken att Samira utsätts för hedersrelaterat förtryck, våld och tvångsäktenskap från sin biologiska familj mycket hög. Det framgår av en dom som Dagens Juridik var först med att rapportera om.

Skulle giftas bort i Afghanistan

Kommunens yttrande kommer den 22 januari 2020. Bara månader senare, den 31 maj, avviker Samira från sitt familjehem. Efter sig lämnar hon ett brev där det framgår att hon återförenats med sin biologiska familj och att man inte ska söka efter henne.

– Polisen har letat efter henne men jag kan tycka att man inte har tagit det på så stort allvar att hon har försvunnit. Det gör mig lite ledsen. Man har inte fortsatt leta efter henne utan man gav upp lite för snabbt, säger en närstående som vill vara anonym.

Vad som sedan händer är en piruett i det svenska domstolsväsendet:

  • I augusti 2020 beslutar förvaltningsrätten att Samira ska beredas vård med stöd av LVU.
  • I oktober 2020 avslår förvaltningsrätten Socialnämndens ansökan om att ge Samira utreseförbud då man anser att det saknas bevis för att hon ska giftas bort.
  • Den 15 januari kör kammarrätten över förvaltningsrätten och förbjuder Samira att resa utomlands med stöd av LVU. När domen kommer har det gått närmare nio månader sedan flickan försvann.

I juli 2020 började regeringens nya lag gälla om utreseförbud vid risk för bortgifte. Frågan är om det hade hjälpt om lagen kommit på plats tidigare?

– Då hade man kanske ansökt tidigare och i lite mer nära anslutning, säger Samiras juridiska ombud Ghita Hadding Wiberg.

”Räcker inte bara med en misstanke”

Samtidigt beskriver Ghita Hadding Wiberg, som aldrig träffade flickan, ärendet som mycket komplicerat.

– Jag kan tycka att Socialförvaltningen skulle ha agerat tidigare, samtidigt räcker det inte bara med en misstanke. Visst finns det brister men jag kan ha en viss förståelse för att det är inte helt enkelt.

Är hon kvar i Sverige tror du?

– Det är jättesvårt att säga. Det finns väl en risk att hon inte är det. Man får hoppas att det har gått bra men så klart finns det en oro.

När SVT Nyheter söker efter Samira i folkbokföringen den 16 mars står hon som utvandrad från Sverige. SVT Nyheter har också sökt kommunen som avböjer att kommentera.

En tidslinje över fallet Samira

  • 2015: Samira kommer till Sverige där hon placeras i olika jour- och familjehem.  
  • 2019: Samiras föräldrar och syskon kommer till Sverige.  
  • 2020-01-22: Kommunens samordnare för våld i nära relationer och hedersrelaterat förtryck och våld bedömer att risken att Samira ”framgent utsätts för hedersrelaterat förtryck och våld i form av kontroll, hot, kränkningar och tvångsäktenskap från sin biologiska familj” är mycket hög. Bedömningen baseras på en kartläggning av Samiras situation utförd den 3 juli 2019, i samband med att hennes biologiska familj kom till Sverige.  
  • 2020-05-31: Samira avviker från sitt familjehem. Hon lämnar ett brev efter sig där hon säger att hon återförenats med sin biologiska familj och att familjehemmet inte ska leta efter henne. Samma dag beslutar Socialnämnden i Nacka kommun att omedelbart omhänderta Samira enligt LVU.  
  • 2020-07-07: Samira åtalas för en stöld som begicks den 18 februari.  
  • 2020-08-20: Förvaltningsrätten beslutar att Samira ska beredas vård med stöd av LVU. Flickan är fortfarande försvunnen.  
  • 2020-10-19: Förvaltningsrätten avslår Socialnämndens ansökan om att belägga Samira med utreseförbud.  
  • 2021-01-15: Kammarrätten i Stockholm anser att det finns en påtaglig risk att Samira förs utomlands i syfte att ingå äktenskap och beslutar att flickan ska förbjudas att lämna Sverige. Samira är fortfarande försvunnen.  
  • 2021-03-16: Samira står som utvandrad i folkbokföringen.

Hit kan du vända dig om du är utsatt för hedersförtryck

Till socialtjänsten, hälso- och sjukvården eller polisen där du bor.

Akuta händelser

Vid akuta händelser bör du alltid kontakta 112. Om händelsen inte är akut, men du ändå behöver kontakt med sjukvård kan du ringa till Vårdguiden 1177 för att få hjälp om vart du kan vända dig inom vården.

Socialtjänsten

De flesta kommuner i Sverige har ett journummer dit man kan ringa om man är i akut behov av hjälp under kvällar och helger. Mer information finns på din kommuns hemsida.

Ungdomsmottagningen

På samlingssidan umo.se finns kontaktvägar till alla landets ungdomsmottagningar. Hit kan du vända dig om du är mellan 13 och 25 år. Det går även att ringa och skicka in frågor via mejl.

Eller till ett urval av organisationer och föreningar i Sverige:

TRIS – Tjejers rätt i samhället

Till TRIS nationella jourtelefon 0774 40 66 00 kan du som är utsatt för hedersförtryck vända dig anonymt för att få stöd och råd. TRIS har också en chatt som är öppen måndagar och torsdagar mellan 15.00-23.00. Du som chattar kan vara helt anonym.

GAPF – Riksföreningen Glöm aldrig Pela och Fadime

Om du själv är utsatt eller om någon i din närhet är utsatt kan du ringa till GAPF:s stödjour för råd, stöd och hjälp: 070 000 93 28. Stödjouren är öppen dygnet runt, du som ringer kan vara helt anonym och samtalet är kostnadsfritt.

Kvinnofridslinjen

På uppdrag av regeringen bemannar nationellt centrum för kvinnofrid telefonlinjen dygnet runt, året om. Samtal till linjen syns inte på telefonräkningen och är helt kostnadsfria. Kvinnofridslinjen går att nå på telefon: 020 50 50 50.

BRIS – Barnens rätt i samhället

Du som är under 18 år kan ringa till Bris och tala med en kurator. Deras telefonnummer är 116 111 och alla samtal är anonyma. Samtalet är kostnadsfritt och syns inte på telefonräkningen.

Kvinnojourer

Det finns flera kvinnojourer runt om i landet som erbjuder stöd och hjälp. Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks) har samlat alla jourer på sin hemsida roks.se.

Unizon

Riksförbundet Unizon som samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer över hela landet. Via deras hemsida, unizonjourer.se, finns kontaktvägar till jourer och stödverksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hedersförtryck i Sverige

Mer i ämnet