En allmänläkare rekommenderade homeopatiska läkemedel och ålades så kallad prövotid av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Men en vägledande dom i Högsta förvaltningsdomstolen river upp prövotiden. Domstolen finner att patienterna inte utsatts för fara och att läkaren också använt vetenskaplig kunskap när så krävdes, rapporterar SR:s Ekot.
Marie Wedin, ordförande i Sveriges läkarförbund, tydliggör förbundets hållning:
-Vi tycker att man ska behandla på ett evidensbaserat sätt och homeopatiska läkemedel är ju i alla fall till absolut största del inte bevisat effektiva.
Hon understryker dock att hon inte känner till fallet och inte vet vilka medel det handlar om, eller vilken annan behandling som satts in.
Det är också läkarens uppgift, förutom att bota och lindra, att trösta, säger Wedin. Ibland vill patienterna pröva homeopatiska medel, och då kan läkaren vara ett bollplank som inte måste säga tvärt nej.
-Bara man som läkare är noggrann med att påpeka att man själv inte tror på det där och att det finns inget bevis för det.
TT
Naturvetenskapen skeptisk
Homeopatin grundades i Tyskland i början av 1800-talet. Grundtanken är att ”liknande botar liknande”. Homeopatiska medel kan framställas från växt-, mineral- eller djurriket. Först utvinns ett koncentrat av den önskade substansen, sedan späds detta koncentrat ut upprepade gånger vilket anses medföra att immateriella krafter frigörs.
Inom naturvetenskapen råder skepsis mot homeopatin och kliniska prövningar har inte övertygande visat någon effekt av homeopatisk behandling.
Källa: Nationalencyklopedien