Att fajtas om solstolar för att steka sig timme efter timme är inget för Rapports reporter Katia Elliott Bendz. Hon vandrar hellre bland stenhögar som till exempel Akropolis. Men skulle hon få ett piller med L-dopa, som motsvarar dopaminet som vi alla har mer eller mindre av i hjärnan, då kan det bli ändring på den saken.
Förväntningarna höll i sig
I studien som presenteras i den medicinska tidskriften Current Biology har forskare lyckats få helt friska personer att höja sina förväntningar på resmål som de uppmanats att tänka på under inverkan av L-dopa. Förväntningar som höll i sig även när effekten av dopamin var helt borta.
Men i det verkliga livet skulle väl ingen komma på tanken att droga sig inför ett besök på resebyrån. Så varför är den här nya kunskapen överhuvudtaget intressant?
Ger ökad förståelse
-Den är intressant dels för att vi kan förstå något om människan, om hjärnan, om varför vi har olika drifter, varför vi gör olika val. Men också för att vi kan förstå något om väldigt svåra sjukdomstillstånd, säger Predrag Petrovic, forskare i psykiatri.
Schizofreni, beroende och ADHD drabbar tiotusentals svenskar varje år och är bara några av de sjukdomar där dopaminet spelar en avgörande roll. Lite förenklat kan man säga att dopaminet styr vår förmåga att välja något som vi tycker om. Så vad händer då om man har för lite dopamin?
-Då blir allt lika intressant. Det är inte så att inget blir intressant, utan snarare så att inget blir mer intressant än något annat. Det är precis det man ser till exempel vid ADHD, för då hoppar man ju mellan saker hela tiden. Man kan inte stanna och tycka att bara en sak är intressant så att man bara vill hålla på med den, säger Predrag Petrovic.
Det här är en av de första studierna där man experimenterat med människors beteende med hjälp av dopamin, så fortfarande finns stora kunskapsluckor. Psykiatriforskningen är egentligen bara i sin linda.
Katia Elliott Bendz, Maria Holmin
Dopamin
Dopamin fungerar som signalsubstans i nervsystemet hos både djur och människor.
Den inverkar bl.a. på muskelrörelser, känsloupplevelser, kreativitet och beteende och har en central roll i belöningssystemet.
Brist på dopamin leder till Parkinsons sjukdom. Den kan behandlas med läkemedlet L-Dopa, som i hjärnan omvandlas till dopamin.
Upptäckten av L-Dopa eller levodopa som neurotransmittor gjordes av den svenske neuroforskaren Arvid Carlsson, som år 2000 fick Nobelpriset i fysiologi/medicin.
NE, Wikipedia, Uppsala universitet