Annika fick smärtstillaren Tradolan mot en knäskada, och sömntabletter och lugnande medel för en utmattningsdepression. Trots att Annika bara tog de låga doser som läkaren ordinerat, blev hon till slut så beroende att abstinensen blev fruktansvärd.
-Det var myrkrypningar i benen som gjorde det helt omöjligt att ligga still, bränningar i kroppen, upphettningar – jag var på väg att kasta mig ut i snön när det var 15 grader kallt därför att det kändes som jag höll på att brinna upp inifrån, berättar Annika.
Vanliga människor
Minst 65.000 svenskar bedöms vara läkemedelsberoende. Ofta handlar det, som i Annikas fall, om helt vanliga människor utan några andra missbruksproblem. De tar lugnande och ångestdämpande bensodiazepiner eller smärtstillare som Tramadol, Tradolan och Treo comp.
Det kan räcka med att man tagit tabletterna regelbundet i fyra till sex veckor för att man ska bli beroende. Och det kan vara mycket svårt att sluta på egen hand.
-När det gäller smärtstillande läkemedel är det ju samma som typ som man får vid heroin, morfinabstinenser, och det håller på upp till ett par veckor. Likadant när det gäller lugnande medel och sömnmedel, då kommer och går abstinensen under flera månader, upp till ett halvår, berättar Britt Vikander som är överläkare på TUB-mottagningen vid Sabbatsbergs sjukhus i Stockholm.
Fick hjälp
Det var på TUB-mottagningen, en av ytterst få kliniker som specialiserat sig på läkemedelsberoende, som Annika till sist fick hjälp för sina problem.
I dag säger Annika att hon aldrig skulle ha tagit de tabletter hon blev beroende av, om hon vetat vad som kunde hända.
-Nä, jag kan tänka att det finns situationer där man måste ta dem, men i det här fallet så var det bara en simpel idrottsskada som skulle ha läkt ut i alla fall och det var inte värt det besvär som det blev att trappa ut och den abstinensen.
Josefin Lennen Merckx
josefin.lennen.merckx@svt.se
Torbjörn Jacobsson
torbjorn.jacobsson@svt.se