Det tydligaste exemplet är osttillverkaren Skånemejerier som under många år har släppt ut mer kväve och syreförbrukande ämnen än vad tillståndet tillåter.
De senaste sex åren har Skånemejerier överskridit riktvärdet för kväve vid 25 tillfällen och riktvärdet för syreförbrukande organiska ämnen vid 14 tillfällen.
Det framgår av företagets kvartalsrapporter som skickats till miljöförvaltningen i Kristianstads kommun. Ändå ingrep inte miljöförvaltningen, som hade tillsynsansvaret.
Får man släppa överskrida riktvärdena hur många gånger som helst?
– Det är en bedömning från fall till fall, säger Tommy Danielsson, miljöchef i Kristianstad kommun.
Länsstyrelsen anmälde i år Skånemejerier till åklagare och tog tillbaka tillsynen från kommunen. Avloppsreningsverket i Kristianstad har inte har haft kapacitet att rena allt processvatten från Skånemejerier. Kväve och syreförbrukande ämnen har gått ut i Helgeå och vidare ut i Hanöbukten. Kväve leder till övergödning och i Hanöbukten har man problem med övergödning, men även skador på fisk.
– Hanöbukten är en cocktail av olika problem. Det är både övergödning, syrehämmande och kemiska ämnen, säger Annelie Johansson, chef för miljöavdelningen vid länsstyrelsen i Skåne.
Risk för jäv
Skånemejerier blir inte det enda företag som länsstyrelsen i Skåne tar över tillsynen av. Just nu pågår en översyn och antalet företag som de skånska kommunerna får sköta tillsynen av ska minskas.
– Vi har gjort en checklista. Vi ska särskilt titta på dominanta, stora företag i små kommuner där det kan finnas risk för otillbörlig påverkan, jäv, säger Annelie Johansson på länsstyrelsen.
Motstånd från kommuner
Men en rad kommuner i Skåne gör motstånd mot länsstyrelsens planer på att återta tillsyn.
– Vi kommer att få en väldigt stor kunskapsdränering i kommunerna. Företagen drabbas, menar miljöchefen Tommy Danielsson i Kristianstad.
Samma dragkamp pågår i Västernorrland, där länsstyrelsen vill ta tillbaka tillsynen av verksamheter i Örnsköldsvik och Timrå. I Västra Götaland har länsstyrelsen redan tagit tillbaka tillsynen av flera större företag i Skövde. Men utan det motstånd som märks i Skåne.
Skånemejerier vill inte kommentera sina utsläpp eller anmälan till åklagare.
– Vi noterar att åtalsanmälan var en väckarklocka för företaget. Nu har de insett att villkor och tillstånd är till för att följas, säger Annelie Johansson, länsstyrelsen.