Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten under tisdagens myndighetsgemensamma pressträff om coronaläget. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Regionerna larmar: Vården blir allt mer belastad

Uppdaterad
Publicerad

I ett flertal regioner ökar smittspridningen snabbt och för med sig en allt mer krävande belastning för vården. I Halland rapporteras även en ökad spridning inom äldrevården.

– Vi är uppe i en dryg fördubbling de senaste två veckorna med 134 000 fall i Sverige, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog, vid en pressträff.

Tidigare under dagen meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten att de lokala råden i Hallands, Örebro län och Jönköpings län skärps. Samtidigt införs en begränsning på restauranger och kaféer. Inte fler än åtta personer får lov att sitta vid samma bord.

Sju av tio svenskar omfattas nu av lokala skärpta råd.

”Antalet inlagda ökar”

Enligt Anders Tegnell, statsepidemiolog, så ökar smittspridningen i Europa allt mer.

– Vi börjar närma oss 50 miljoner fall i världen och ligger en bra bit över en miljon avlidna. Vi har nästan 8 miljoner fall i Europa och 200 000 avlidna. Inget talar för att det stannar av på kort sikt, säger han.

– I Norden har vi klarat oss relativt bra så här långt, men det är svårt att veta hur det blir på sikt.

Läget i Sverige blir stadigt sämre med allt fler smittade, enligt Anders Tegnell.

– Även i iva-vården börjar vi se att antalet inlagda ökar. Det börjar även finnas en svag tendens till att antalet avlidna går uppåt från att ha legat på låga nivåer.

Dramatisk utveckling i Halland

Smittspridningen i Örebro, Jönköping och Halland ökar oroande snabbt, enligt lokala myndigheter.

Örebro har i nuläget 539 fall per 100 000 invånare och har sett en ökning av antalet positiva provresultat de senaste veckorna. Trots att antalet genomförda tester blivit allt fler så ökar även andelen positiva tester.

Antalet personer som behöver vård har samtidigt ökat snabbt.

I Jönköping har man sett en tredubbling av antalet fall de senaste veckorna. Även här ökar belastningen på vården. Också i Halland har smittotalen ökat med 140 procent den närmaste tiden.

Här har även en oroande smittspridning inom äldrevården upptäckts.

– Vi måste alla ta ansvar för att ta oss tillbaka till hur vi betedde oss i våras för att undvika sjukdom och död, säger Brittis Benzler, landshövding i Hallands län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.