Foto: TT

Dramatisk ökning av registerfrågor – Tele2 kritiskt

Uppdaterad
Publicerad

Det senaste halvåret har antalet frågor från myndigheter om sökningar i Tele2:s datasystem ökat från cirka 1 500 till 10 000 i månaden. Tele2:s vd riktar nu kritik mot myndigheterna, och skriver på DN Debatt att utvecklingen är orimlig.

Tele2:s vd Thomas Ekman och chefsjuristen Stefan Backman skriver i dag på DN Debatt att tendensen är att myndigheter ””vill få ut så mycket information som möjligt – utan hänsyn till den integritetskränkning det innebär”.

– Polisen, som är en av de vanligaste frågeställarna, begär oftast ut platsinformation och samtals- och trafiklistor. Men det som börjar bli vanligare är att man begär det som kallas för masttömning, som betyder att man tömmer en basstation på information inom ett visst område. Det innebär att all information om allt och alla kommer till myndigheterna, säger Thomas Ekman.

Vill professionalisera

Han tycker att myndigheterna i dag inte har tillräcklig kunskap och missbrukar möjligheten att begära ut lagrad information. För att råda bot på den skenande utvecklingen vill Tele2 att processen kring utlämnandet professionaliseras.

– Vi vill att man centraliserar och professionaliserar myndigheternas förfrågningar så att man i utlämningsärenden får en central funktion med ansvar och särskild kompetens. Vi vill också att man låter en oberoende myndighet, till exempel Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden, förhandsgranska samtliga förfrågningar.

Skjuter i foten

Thomas Ekman säger att det ökande antalet förfrågningar inte bara riskerar att kränka kunders personliga integritet utan också äventyrar polisens framtida möjligheter att över huvud taget få ta del av uppgifter om samtals- och datatrafik för att kunna lösa brott.

– Det som sker just nu innebär att Sverige kommer att skjuta sig själv i foten. Med all den förfrågning som görs finns det risk att EU stoppar all form av datalagring. Då innebär det att allt stoppas och då får polisen ett stort problem och det vill vi inte heller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.