Foto: TT.

Dricksvattnet kan bli dubbelt så dyrt

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som Sverige står inför den värsta vattenbristen på decennier varnar branschorganisationen Svenskt vatten för att dricksvattnet är för billigt. Om inte avgiften höjs kommer många svenska kommuner att få problem i framtiden, menar de. 

– Vi har sett att det finns ett väldigt stort investeringsbehov och då behöver kommunerna öka sina möjligheter att göra de investeringarna, säger Anna Linusson, vd på Svenskt vatten. 

Fördubblas inom 20 år

Svenskt vattens egen undersökning visar att avgiften som konsumenterna betalar för att få sitt dricksvatten måste fördubblas inom de närmsta 20 åren. 

– Problemet är att de investeringar som behöver göras om tio år måste börja planeras nu, säger Anna Linusson.

LÄS MER: Därför blir det vattenbrist i Sverige

Bland annat behöver många kommuner byta ut slitna rör och ledningar. Men trots vetskapen om att stora investeringar är att vänta har få hittills höjt avgifterna. 

– Det gör oss oroade, säger Anna Linusson.

Bara en vattentäkt

Som SVT tidigare rapporterat saknar många kommuner alternativ om vattnet i den ordinarie vattentäkten tar slut eller blir förorenat. Örebro har bara en vattentäkt och i vintras var nivåerna i den kritiskt låga. 

– Det var en väldigt obehaglig överraskning, Örebro är en stor stad och dricksvattenförsörjningen får aldrig äventyras, säger Leif Rehnberg, chef för Vatten och Avlopp i Örebro.

LÄS MER: Vattenbrist hotar nästan hela landet

Sedan dess har man lagrat vatten för att klara sommaren. Men för att trygga försörjningen i framtiden måste kommunen investera. 

– Vi vill borra en fyra mil lång bergtunnel för att ta dricksvatten från Vättern, säger Lars Ferbe, ansvarig för dricksvattenproduktionen i Örebro.

Dyrare vatten

Projektet beräknas kosta omkring 3,6 miljarder och delas mellan flera kommuner i länet. Men det kommer att innebära dyrare vatten för konsumenterna. 

– Vi räknar med att en normalstor villa får betala 150 kronor mer i månaden om projektet blir verklighet, säger Lars Ferbe. 

Är det verkligen rimligt att satsa så mycket? 

– Absolut, dricksvatten är den enskilt viktigaste samhällsnyttan vi har, säger Lars Ferbe. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.