Lisbet Palme och drottning Silvia år 1984. Foto: Anders Holmström/TT

Drottning Silvia: ”Jag beundrade hennes djupa engagemang”

Uppdaterad
Publicerad

På bokmässan i Göteborg, på slottet och under deras arbeten för barns rättigheter.

”Jag hade förmånen att träffa henne vid flera tillfällen”, skriver drottning Silvia om den nyligen avlidna Lisbeth Palme, som hon minns med beundran.

I ett skriftligt meddelande till SVT Nyheter skriver drottning Silvia om minnet av Lisbeth Palme, som gick bort på torsdagen den 18 oktober.

”Lisbeth Palme var en fin person, vars bortgång jag beklagar. Jag hade förmånen att träffa henne vid flera tillfällen och beundrade hennes djupa engagemang för barns rättigheter”, skriver hon.

”Framför allt minns jag ett möte på Drottningholm, där hon sa något som jag aldrig skulle glömma. Hon sa: ’Den vackraste konventionen som finns är den om barns rättigheter”, avslutar drottningen sitt meddelande.

Lisbeth Palme, Vigdís Finnbogadóttir, Islands president, och drottning Silvia på Bokmässan i Göteborg. Foto: Joakim Roos/TT
Svenska UNICEF firar 50-årsjubileum. Här uppvaktar man kungen och drottningen med en rapport om världens barn. Vi ser (fr.v.) ordförande Lisbeth Palme, generalsekreterare Ingvar Hjärtsjö, informationsdirektör Camilla Andersson, vice ordförande Alf T Samuelsson, kung Carl Gustaf och drottning Silvia. Året är 1996. Foto: Mark Earthy/TT
Drottning Silvia och Lisbeth Palme, ordförande i svenska Unicef. Drottningen håller en mottagning på Stockholms slott för deltagarna i den första världskongressen mot sexuellt utnyttjade barn. Foto: Bertil Ericson/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.