Lisbeth Palme har avlidit – 87 år gammal. Foto: Ola Torkelsson/TT

Lisbeth Palme har avlidit

Uppdaterad
Publicerad

Lisbeth Palme, tidigare statsminister Olof Palmes änka, har avlidit efter en tids sjukdom, meddelar familjen rapporterar TT.

Lisbeth Palme var gift med Olof Palme i 30 år, fram till hans död.

Hon var med den dåvarande statsministern när han mördades i centrala Stockholm i februari 1986. Tre år senare pekade hon ut Christer Pettersson som sin makes mördare. Pettersson åtalades för mordet, men frikändes så småningom.

Lisbeth Palme 1931-2018

Utbildade sig till psykolog

Lisbeth Palme föddes den 14 mars 1931 som dotter till ingenjören Christian Beck-Friis och Anna Beck-Friis. Hon utbildade sig till barnpsykolog och var under en tid också ordförande i svenska Unicef, FN:s barnfond.

Rädda Barnens ordförande Lise Bergh skriver i en kommentar att Lisbeth Palme ”var en människa med stor betydelse för världens barn”.

”Hon representerade länge en av våra viktigaste partners, Unicef, och hon var känd för sitt omfattande och gedigna arbete för barns rättigheter.”

”Drog sig inte för att vara besvärlig”

I ett uttalande på sin hemsida beskriver Unicef en ”stark och modig” person som ”inte drog sig för att vara besvärlig”.

”På hemmaplan var Lisbeth Palme mycket engagerad i utbygg­naden av barn­om­sorgen. Hennes hjärte­fråga var barn i behov av särskilt stöd och hur barn­om­sorgen/för­skolan skulle utformas – både lokaler och peda­gogik – för att mot­svara dessa behov”, skriver organisationen.

Lisbeth Palme hade ett outsinligt engagemang och en skarp analytisk blick, säger Anna Sundström, generalsekreterare på Olof Palme internationella center.

– Hon bidrog ständigt med initierade och intressanta analyser om vår samtid. På samma sätt som sin man satte hon alltid de svaga i samhället i centrum, säger hon.

Lisbeth Palme blev 87 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lisbeth Palme 1931-2018

Mer i ämnet