Maj-Inger Klingvall har varit ordförande för Unicef Sverige sedan 2017. Foto: Unicef

Unicefs ordförande: ”Hon var en stark röst för barnens rätt”

Uppdaterad
Publicerad

– Lisbeth Palme har ägnat hela sitt yrkesliv åt barnens rättigheter. Hon var en stark röst.

Det säger Maj-Inger Klingvall, ordförande för Unicef Sverige.

Den socialdemokratiska politikern Maj-Inger Klingvall har arbetat i många år tillsammans med Lisbeth Palme med barnfrågor.

– Hon var en mycket känd och erkänd profil som kunde föra barnens talan i alla sammanhang. Lisbeth Palme fick människor att lyssna eftersom hon var så väl insatt och genuint engagerad, säger Maj-Inger Klingvall till SVT Nyheter.

Lisbeth Palme 1931-2018

Flera FN-uppdrag

Lisbeth Palme hade en rad FN-uppdrag som att utvärdera hur barnrättskonventionen respekterades i olika delar av världen.

– Hon togs i anspråk av FN på många olika sätt och hade alltid väl underbyggda argument i alla sammanhang där hon framträdde, säger Maj-Inger Klingvall, som varit statsråd och ambassadör. I det socialdemokratiska kvinnoförbundet arbetade hon ihop med Lisbeth Palme med att utforma ett politiskt program för förskolan.

– Lisbeth arbetade för hög kvalité och god pedagogik i förskolan. Hon ansåg att förskolan ska vara till för alla barn, även de som behövde särskilt stöd, säger Maj-Inger Klingvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lisbeth Palme 1931-2018

Mer i ämnet