Programvaran som behövs säljs på internet, men fungerar ännu inte i alla telefoner.
Den mobil som ska fungera som avlyssningsenhet måste prepareras. Det räcker att någon kommer över offrets telefon i minuter och laddar ned ett program i telefonen. För den som inte är mycket tekniskt driven syns inte ingreppet efteråt.
Mobilen blir mikrofon
Om den som blir utsatt för buggningen t.ex. tar med sig mobiltelefonen på ett möte kan mobilen användas som mikrofon. Den som har installerat buggningsprogramvaran kan sedan lyssna på vad som sägs under mötet, förutsatt att telefonen är påslagen.
Räckvidden för en mobils mikrofon är i allmänhet god. Vid normal samtalston i slutna rum kan en person höras som pratar tio meter från telefonen.
Den som vill lyssna slår bara nummret till mobilen följt av en särskild kod för att aktivera avlyssningen.
Dataintrång
Men att bete sig så här är brottsligt.
-En telefon i dag är en dator och att ändra i telefonen på det här viset defineras som dataintrång, säger Anders Ahlqvist vid rikskriminalen till Rapport.
Brottet kan dock bli svårt att utreda för polisen. Att spåra den som avlyssnar via en mobiltelefon förutsätter att polisen får ut information från den server som det avlyssnade ljudet skickas till.
Växande problem
Att telefoner kan användas på det här viset är okänt för de flesta, tror IT-debattören Pär Ström.
-Jag tror ytterst få är medvetna om det. Nu är just det här fenomenet ganska nytt, men det kommer säkerligen att växa kraftigt och vi kommer att få samma risksituation i telefonvärlden som vi har haft under en ganska lång tid i pc-världen.
Det enda sättet att skydda sig mot sådana här angrepp är att hålla koll på mobiltelefonen så att ingen obehörig person kan få tag på den. Men andra faror lurar. Precis som i datorvärlden kan mobiler få virus via t.ex. besök på olika sajter genom mobilt internet.