I morgon, 1 december blir det olagligt köra med sommardäck i vinterväglag Foto: Scanpix

Vinterdäck ett måste i morgon

Uppdaterad
Publicerad

I år kom bokstavligt talat påminnelsen om vinterdäck som en skänk från ovan. Ingen blixt från klar himmel men som snö. Mycket snö.

–Vi har märkt av ett ökat antal anmälda halkolyckor och bilar som åkt av vägarna, säger kommissarie Rune Atterstig på trafikpolisen i Stockholms län.

–Fördelen med snö är i varje fall att man ser att det är halt och kan anpassa sättet att köra, lägger han till.

Säsongens första riktiga snökaos är här med halt väglag och trafikolyckor. Frsamför allt i landets östra delar. Inprickat nästan på dagen den första december då vinterdäckslagen börjar gälla. Många får nu bråttom att byta däck.

Fyra decimeter snö

För dem som inte hunnit skifta till vinterdäck blir det i morgon ett måste eller så får man låta bilen stå. Vinterdäckslagen börjar gälla första december vilket gör det, i rådande väderläge, olagligt att köra med sommardäck.

Vinterdäckslagen, som gäller från i morgon, första december, till och med 31 mars. kräver ställer krav på att personbilar, lätt lastbil och lätt buss är utrustade med vinterdäck om det råder vinterväglag.

Och att det är vinterväglag som råder i stora delar av landet just nu råder det ingen tvekan om. SMHI har gått ut med ytterligare klass 1-varningar om svåra väderförhållanden med mycket snö och halt väglag i samband med hård blåst från Stockholmsområdet och norrut längs kusten.

I lagens mening måste bilen ha vinterdäck då ”det anses vara vinterväglag om det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan”. Gävleborgskusten kan få upp till 40 centimeter nysnö kommande dygn, varnar SMHI.

-Tillsammans med kraftig vind finns det risk för drivbildning som kan ställa till det i trafiken, säger meteorologen Emil Björk.

”Anpassa hastigheten”

Snökaos längs Norrlandskusten kommande dygn alltså. Med andra ord finns det goda grunder för att ta sig en rejäl funderare på om man överhuvudtaget ska  bege sig ut i bil. Och måste man det, måste den rulla fram på vinterdäck.

–Det är betydligt halare än man är van vid på sommaren. Så för utom rätt däck, anpassa hastigheten till underlaget, uppmanar trafikpolisen Rune Atterstig.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.