Dubbel fackavgift för 1,5 miljoner svenskar

Publicerad

För en och en halv miljoner svenskar blir fackavgiften minst dubbelt så hög, enligt beräkningar från arbetslöshetskassornas samorganisation.

En kombination av höjd a-kassa och avskaffandet av skattesubventioner gör att medlemmar i flera fackförbund får en betydligt högre avgift.

Genom att höja avgifterna vill den borgerliga regeringen få in ungefär 14 miljarder kronor som ska användas till sänkta skatter.

Medlemmar i byggarbetarförbundet, hotell- och restauranganställdas förbund, livsmedelsarbetarna, fastighetsanställda, industrifacket, HTF och metallindustriarbetarna, kan räkna med en fördubblad avgift.

”Slår hårt mot deltidsanställda”
Enligt Anna-Maria Dahl, vice ordförand i H&M fackklubb, slår förändringarna hårt mot deltidsanställda. Vanliga arbetare kommer att gå back, hävdar hon. Många av hennes kompisar vill nu lämna facket.

– Det man ska vara medveten om är att det är inte fackavgiften som höjs utan det är a-kassan som höjs med 300 kronor. Och då har man inte råd att vara med längre och det är jätteotryggt, säger hon till Rapport.

LO-ekonom: Regeringen vill ändra maktbalansen
Dan Andersson, LO:s chefekonom är kritisk. Han hävdar att det är den borgerliga regeringens syfte att få fler att inte vilja eller våga vara med i facket:

-Jag tror att en del av alliansens strategi är att medvetet försöka skapa ett svagt fack och ändra maktbalansen i Sverige mellan de starka och de svaga.

-Vi försöker genomföra betydande förändringar av skatter och då handlar det också om en del tuffa prioriteringar, säger finansminister Anders Borg till Rapport.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer