Foto: TT

Ökad risk för kvinnor med diabetes att dö i förtid

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor med typ 1-diabetes löper dubbelt så hög risk att dö i hjärt-kärlsjukdom som män med samma sjukdom. Det visar en ny studie som har publicerats i tidskriften The Lancet.

Ett internationellt forskarlag har gått igenom data från 26 vetenskapliga studier med drygt 214.000 personer från olika delar av världen.

Studien har tittat på risken att drabbas av till exempel hjärt-kärlsjukdomar och njursjukdomar. Studien visar att det finns skillnader mellan män och kvinnor. 

Sämre blodsockerkontroll

För kvinnor med typ 1-diabetes är risken att dö i förtid av hjärt-kärlsjukdom dubbelt så stor som för män med samma sjukdom. Om man räknar in samtliga dödsorsaker så har kvinnor med typ 1-diabetes nästan 40 procents högre risk att dö i förtid jämfört med männen.

En orsak kan vara att kvinnor har mycket sämre blodsockerkontroll, något som visar sig redan under tonåren. 

– Det här kan bero på att kvinnor saknar det stöd som männen ofta får hemifrån och kvinnorna har ett större behov av stöd ifrån sjukvården också, säger Kerstin Brismar som är professor i diabetesforskning vid Karolinska institutet. 

Får kvinnorna sämre diabetesvård än männen?

– Nej, det har vi inte kunnat se, däremot har studier visat att kvinnor ett större behov av kontakt med läkare och sjuksköterskor och det kan bero på att kvinnor fokuserar mer på sina familjer istället för att prioritera sin egen hälsa, säger Kerstin Brismar.

Minskade östrogennivåer

En annan möjlig förklaring till att kvinnornas förhöjda risk är att de förlorar den skyddande effekt som könshormonet östrogen ger. Detta eftersom de ofta har sämre östrogenproduktion under sina fertila år och att de hamnar i klimakteriet upp till tio år tidigare än kvinnor som inte har typ 1-diabetes.

– När östrogennivåerna minskar så stiger det farliga kolesterolet, ämnesomsättningen förändras och vi får en större fettmassa och bukfett. Allt det ökar risken för hjärtkärlsjukdom. 

Vad är ditt råd till kvinnor med typ 1-diabetes?

– Mitt råd är att söka hjälp inom sjukvården så att man får en så bra och jämn blodsockerkontroll som möjligt och så ska man ha kontakt med gynekolog och testa om man har för lite östrogen. Då kan man fundera på om man ska ta östrogentillskott eller inte, säger Kerstin Brismar.

Diabetes

Cirka 50.000 svenskar lever med typ 1-diabetes. Det är en auto-immun sjukdom i vilken immunförsvaret slår ut de celler som producerar hormonet insulin som reglerar halten av socker i blodet.

Typ 1-diabetiker måste ta insulin varje dag via sprutor eller en insulinpump.

Tidigare studier visar att typ 1-diabetiker löper mer än tio gånger så hög risk att dö i förtid jämfört med öviriga befolkningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.