Dubbelt så många friskolor i konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Antalet friskolor som går i konkurs har fördubblats i år jämfört med i fjol. Nu när elevkullarna sjunker väntar hård konkurrens. Tuffast blir det för gymnasieskolan där var femte elev försvinner inom sex år.

Doctrinagymnasiet i Uppsala är en av de friskolor som riskerar att bli utslagna. Skolan är begärd i konkurs och står inför allvarliga ekonomiska problem. Elever och föräldrar vet fortfarande inte om skolan ska stänga eller inte till hösten..

-Det var ju mitt i semestern som man fick det här beskedet. Det är en jobbig situation att börja tänka på att leta rätt på en ny skola, speciellt eftersom man inte vet om skolan kommer att fortsätta eller inte, säger Erik Romegård, pappa till en elev på Doctrinagymnasiet

Drastisk minskning av elever

Under 2009 har åtta friskolor gått i konkurs, året innan var det fyra. Den närmaste femårsperioden kommer antalet gymnasieelever i landet att minska från drygt 370.000 till cirka 290.000, alltså 80.000 färre. Det innebär att konkurserna kan komma att öka i framtiden.

I Uppsala kommun pågår arbetet för fullt inför en eventuell stängning av Doctrinagymnasiet.

-Det är en bister verklighet. Vi är producenter, vi producerar gymnasieutbildning. Och om man ska vara riktigt krass och ärlig så har vi inte något ansvar för den utbildning som Doctrinagymnasiet har. Eleverna hamnar i kläm här, det gör de ju, säger Kajsa Wejryd, gymnasiechef Uppsala kommun.

Kamp om pengarna

Nu när elevkullarna sjunker blir även skolornas kamp om skolpengen hårdare. 80.000 färre elever innebär 6,8 miljarder mindre i potentiella intäkter. Men i dag finns ingen plan över hur det här ska regleras.

-Som regelsystemet ser ut i dag så är det ju elevernas valfrihet som står i förrummet och därmed kan man ju möjligtvis säga att det är marknaden som styr, säger Claes-Göran Aggebo, undervisningsråd på Skolinspektionen, myndigheten som granskar skolor och bedömer ansökningar om att driva fristående skola.

För eleverna på Doctrinagymnasiet återstår det bara att vänta och se vad som händer till hösten.

-Jag tycker att det är konstigt. Så har det ju aldrig varit förut att en skola eller lärosäte kan gå i konkurs och försvinna, säger Erik Romegård.

Jenny Lagerstedt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.