Björn Eriksson hälso- och sjukvårdsdirektör och statsepidemiolog Anders Tegnell. Foto: Janerik Henriksson, Claudio Bresciani / TT

Dubbla budskap om virusläget: Stämmer inte

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagens pressträff beskrev Anders Tegnell, vid Folkhälsomyndigheten, att läget i Sverige är stabilt. Men endast timmar senare gick Björn Eriksson, Stckholms hälso- och sjukvårdsdirektör, ut och beskrev läget som att “stormen är över oss”. Då antalet dödsfall steg med 18 personer i regionen under dygnet. 

Det förvirrade läget ledde till en ökad oro hos allmänheten och medier beskrev det som “dubbla budskap”.  Men vid torsdagens pressträff däremot, svarade Tegnell på kritiken. 

– Det var två olika saker vi pratade om. Vi pratade om epidemin, som den sprid, som en sak. Det som kom senare (från Regionen) handlade om sjukvårdens situation i Stockholm, vilket är en helt annan sak. De är visserligen kopplade till varandra men de befinner sig aldrig i exakt samma läge, säger han.  

Det förvirrade läget anser Tegnell också beror på medierna som också måste ta ansvaret att se till att rätt information förmedlas.  

– Vi har ett gemensamt ansvar att försöka göra kommunikationen tydligt, så att det här inte skapar oro i onödan. Att vi verkligen försöker få fram en bra information till allmänheten.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.