Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Storbankernas vinster sticker i ögonen på många kunder. Hör Swedbanks vd svara på varför ”det är bra att banker tjänar pengar” i videon ovan. Foto: Midhat Poturovic/SVT

Swedbanks vd: Det är bra att banker tjänar pengar

Uppdaterad
Publicerad

Storbanken Swedbank, en av landets största bolånebanker, redovisar ett oväntat starkt resultat för årets andra kvartal – för rörelsevinsten blev det dubbelt upp. Även SEB och Nordea redovisar ett rejält vinstlyft för andra kvartalet.

– Det är bra att banker tjänar pengar, säger Swedbanks vd Jens Henriksson.

Samtidigt som hushåll med stora bolån får allt svårare att få ekonomin att gå ihop tjänar storbankerna stort på ränteläget i landet.

Räntenettot, det banken tjänar på skillnaden på in- och utlåningsräntor, steg för storbanken Swedbank med nästan 80 procent i det andra kvartalet jämfört med motsvarande period förra året.

Rörelsevinsten för andra kvartalet lyfte till över 12 miljarder kronor. Vinstmåttet visar resultatet före nedskrivningar, bankskatt och resolutionsavgifter. Under motsvarande kvartal i fjol låg vinsten på dryga 6 miljarder.

Pengar att låna ut

Banken förklarar det kraftiga lyftet för räntenettot med högre marginaler på bankens inlåning.

– Räntorna gör att vårt intjänande ökar, men vi ser att vår bolånemarginalen går neråt medan vi däremot tjänar mer pengar på insättningsmarginalen, säger Swedbanks vd Jens Henriksson.

Många av bankens kunder upplever att det är tufft ekonomiskt med de höga räntorna, säger Henriksson men tillägger samtidigt att det är positivt att bankerna tjänar pengar.

– Det gör att vi har pengarna att låna ut om det skulle bli mycket värre. Det är alltid bra att banker har en buffert, säger han.

Vinst även för SEB

Också Wallenbergsfärens storbank SEB redovisar ett rejält vinstlyft för andra kvartalet.

Rörelseresultat landade på drygt 12 miljarder. Det kan jämföras med vinsten på drygt 7 miljarder kronor under motsvarande kvartal ett år tidigare. Räntenettot steg till 11,8 miljarder mot 7,7 miljarder ett år tidigare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SEB om konkurrensen: ”Det är billigare i Sverige än i många andra länder”. Foto: SVT

Framför allt är det på inlåningen från spararna som bankens vinst drar iväg ordentligt, enligt kvartalsrapporten. Samtidigt minskar lönsamheten på utlåningen.

Även Nordea presenterade en urstark rapport i början på veckan. Ett liknade reslutat väntas även när Handelsbanken presenterar sin delårsrapport tidigt i morgon bitti.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bankerna, råvarubolagen och byggbolagen – se vilka som väntas bli vinnare och förlorare inför delårsrapporterna

Fakta: Storbankernas räntevinster rusar uppåt

Nordeas räntenetto för andra kvartalet lyfte till 1,83 miljarder euro (motsvarande 21 miljarder kronor), upp från 1,31 miljarder euro under motsvarande kvartal 2022. Det är en ökning med 40 procent.

SEB:s räntenetto lyfte till 11,9 miljarder kronor, från 7,7 miljarder kronor ett år tidigare. Det är en ökning med 53 procent.

Swedbanks räntenetto lyfte till 12,8 miljarder kronor i årets andra kvartal. Det är en ökning med 80 procent jämfört med andra kvartalet 2022, då det låg på 7,1 miljarder.

Handelsbanken väntas på onsdag morgon redovisa ett räntenetto för årets andra kvartal på 11,6 miljarder kronor, vilket skulle vara en ökning med 39 procent från 8,4 miljarder kronor ett år tidigare.

Källor: Bankernas delårsrapporter och Bloomberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.