Dumstrut och ylle gör susen i kylan

Uppdaterad
Publicerad

Kylan väntas nu ta ett järngrepp om landet och då gäller det att inte förfrysa fejset.

-Tänk på de gamla mopedstrutarna, man såg dum ut i dem, men struten höll värmen framför ansiktet, säger Tony Gustafsson, kylexpert vid Försvarsmaktens vinterenhet.

Han rekommenderar en kapuschong eller huva (jämförbar med en mopedstrut) för att hålla kylan från ansiktet. En ”rånarluva” är ett annat hett tips.

-Och tvätta inte bort hudens naturliga fett och skyddande skikt med fettlösande tvål på morgonen.

Ät ordentligt!

Risken att förfrysa ansiktet är stor i sträng kyla, inte minst i hård vind som blåser bort lagret av värme närmast huden. Allt i kroppen hänger samman och därför är det allmänna välbefinnandet det första man ska tänka på – ät ordentligt!

-Utan mat sjunker blodets temperatur fortare, säger Tony Gustafsson.

En annan grundläggande regel är att vara välklädd efter principen innerskikt, mellanskikt, ytterskikt och ett vindtätt skikt.

Tony Gustafsson är inte imponerad av de moderna plaggen som säljs butikerna.

-Där står folk och diskuterar material, med klara brister, i närmast religiösa möten. Man behöver inte gå över ån efter vatten. Fråga i stället farmor och farfar, säger Tony Gustafsson som hyllar ylle i första hand.

TT

Skydda ansiktet i kylan

Köldexperten Tony Gustafssons tips för att skydda ansiktet mot vinterkylan:

* Tänk på det allmänna välbefinnandet – ät ordentligt. Annars sjunker blodets temperatur snabbare.

* Försök att behålla värme framför ansiktet genom en kapuschong eller huva. Men tänk på att huvan försämrar sikten, exempelvis vid ett övergångsställe.

* En rånarluva, med fria andningsvägar, som skyddar kinderna fungerar också. Då slipper man samtidigt problemet med begränsad sikt.

* Tvätta inte bort ansiktets naturliga och skyddande skift med fettlösande tvål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.