Två fall av dvärgbandmask har tidigare hittats hos rävar i Västra Götaland.
Räven sköts i mars cirka fyra kilometer sydväst om Katrineholm. Den har provtagits vid SVA inom ramen för det nationella övervakningsprogrammet för rävens dvärgbandmask.
Hundägare vars hundar kan ha kommit i kontakt med eller ätit sork i kommunerna Katrineholm, Vingåker och Finspång bör avmaska sina hundar.
Rekommendationen gäller sedan tidigare även Uddevalla, Munkedal, Färgelanda och Vänersborgs kommuner.
Kan vara spridd
Risken finns nu att parasiten är etablerad och spridd över stora delar av landet. Men på SVA vill man ännu inte dra några förhastade slutsatser.
-Vi vet att den finns på två ställen, men vi vet inte om den är spridd i resten av Sverige. Och vi bedömer att förekomsten är låg än så länge, säger Marianne Elvander, statsepizootolog på SVA.
Hittills har myndigheten analyserat 1 758 skjutna rävar från hela landet, inom ramen för det nationella övervakningsprogrammet mot dvärgbandmask.
-Men vi har tusen rävar kvar att analysera, säger Elvander.
Tvätta händerna rekommenderas
Huvudteorin är att parasiten kommit in i landet med en icke avmaskad hund. Elvander håller det inte för uteslutet att masken kan ha kommit även till Sörmland med en hund som forslats genom landet.
-Normalt sprids den några kilometer per år. Men den kan göra stora hopp med hundar, säger hon.
Risken för bärplockare och andra som ofta är ute i skog och mark bedöms generellt som mycket liten. Men det kan vara bra att tvätta händerna lite oftare om parasiten skulle bli mer vanligt förekommande.
-Nere på kontinenten där parasiten är vanlig är medvetenheten om riskerna större. Vi får kanske skaffa oss ett lite annorlunda förhållningssätt till naturen i fortsättningen. Är man orolig ska man koka bären, säger Marianne Elvander.
TT/Rapport
Fakta om dvärgbandsmasken
• Dvärgbandmasken (Echinnococcus multilocularis) är en parasit som kan smitta flera djurarter, inklusive människan. Huvudvärdar är rävar och hundar, medan smågnagare är mellanvärdar.
• Människor smittas genom att man får i sig maskägg via bär, svamp eller grönsaker som blivit kontaminerade med avföring från räv eller hund. Maskägg kan ibland också finnas i pälsen på en hund.
• Infektionen är extremt svårbehandlad och kan i värsta fall leda till döden. Smittrisken är dock mycket liten.
Källa: SVA (TT)