Det kan vara snårigt att ta reda på vilka vaccin som behövs vid utlandsresan. Utöver var resan går har också restiden, var i landet du ska, din ålder och dina vanor betydelse.
-Man ska alltid se till att ha ett grundskydd mot polio, difteri och stelkramp. Reser man utanför Europa eller USA så ska man också ha skydd mot hepatit A, säger Bengt Ljungberg, infektionsläkare i Lund.
Kräver intyg
Ofta ges vaccin mot gulsot, hepatit A och B, tillsammans. Framför allt yngre människor bör ta även hepatit B vid längre resor, enligt Ljungberg.
-Är du däremot lite äldre, tryggt gift och ska två veckor till Thailand utan planer på några tillfälliga sexuella relationer, då duger hepatit A bra, säger han.
En del länder kräver intyg för vaccin mot gula febern. För den som åker till vissa delar av Afrika är malariaprofylax ett måste.
-Ett bra malariaskydd är det allra viktigaste för personer som ska vistas i sådan miljö. Det är en mycket allvarlig sjukdom, som man i värsta fall kan dö av, säger Erik Ekwall, infektionsläkare i Stockholm.
Det är inte skadligt att ta ett vaccin för mycket, men det kan bli dyrt. Vaccinen kostar ofta minst ett par hundralappar styck. För en barnfamilj försvinner en stor del av reskassan.
-Vaccinklinikerna kan vara frestade att fläska på med en spruta extra för att tjäna mer pengar. Man kan glida på gränserna, för det finns egentligen inga absoluta gränser, säger Ljungberg.
”Väldigt ovanligt”
Dukoral, ett drickbart vaccin mot kolera och turistdiarré, rekommenderas ofta men är omstritt. Ljungberg tillhör de skeptiska.
-Det är väldigt ovanligt att svenskar får kolera och de vetenskapliga beläggen för att det hjälper mot turistdiarré är svaga. Det är ren kommersialism att få folk att ta det, säger han.
Inte heller Ekwall är särskilt entusiastisk inför Dukoral.
-Folk får gärna köpa det, men det står långt ner på min lista. Man måste tala om för resenärerna att skyddseffekten bara är 25 procent, säger han.
Enligt Ekwall behöver de allra flesta inte heller vaccin mot japansk emfecalit, tyfoidfeber eller rabies. Men unga vuxna bör se över sitt mässlingsvaccin, råder han.
TT
Fakta – viktiga vaccinationer
• Difteri, stelkramp och polio. Alla barn ges grundskydd, men särskilt difteri och stelkramp måste ofta fyllas på för vuxna.
• Mässling. Om du inte har haft mässling eller inte är vaccinerad bör du vaccinera dig även vid resor inom Europa.
• Hepatit A, gulsot, sprids via mat och vatten och är vanligt förekommande i stora delar av Sydamerika, Afrika, östra Europa och Asien.
• Hepatit B sprids sexuellt och via blod. Vaccin behövs vid längre resor till länder utanför Europa eller vid förväntad kontakt med sjukvården.
• Malaria. Framför allt i Afrika söder om Sahara är det viktigt att vara skyddad mot malaria. Förebyggande läkemedel tas regelbundet under resan.
• Gula febern. I vissa delar av Afrika och Sydamerika krävs vaccination mot gula febern.
Källa: Vårdguiden