Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch (KD) kommenterar nu de senaste turerna i regeringskrisen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Ebba Busch (KD): Ett ”parlamentariskt Svarte Petter-spel”

Uppdaterad
Publicerad

Både Moderatledaren Ulf Kristersson och KD-ledaren Ebba Busch ger nu sin syn på det rådande, politiskt låsta läget efter misstroendeomröstningen i riksdagen, i varsitt inlägg på Facebook.

”Det finns två tydliga regeringsalternativ i svensk politik: ett borgerligt alternativ och ett vänsterblock”, skriver Kristersson.

I ett inlägg skriver Ebba Busch att ”Stefan Löfvens regeringsunderlag har fallit samman”, och att hon håller med om beskrivningen att Sverige har hamnat i ett märkligt läge. KD-ledaren menar dock att det inrikespolitiska läget har varit rörigt sedan 2010 – då Sverigedemokraterna kom in i riksdagen – och att även hennes parti ”inledningsvis bidrog till den röran”.

Enligt Busch har Kristdemokraterna haft en annan hållning sedan decemberöverenskommelsen fälldes 2015, och senare fört samtal och förhandlat med både SD och Vänsterpartiet.

”Jag har inte rätt att avgöra vilka partier som ska få inflytande i Sveriges riksdag. Den rätten tillkommer väljarna. Däremot är jag inte beredd att leda mitt parti in i vilken regering som helst. Men varje regering kommer behöva samtala och förhandla, öppet och respektfullt, med alla riksdagens partier.”

”Finns två tydliga regeringsalternativ”

Moderatledaren Ulf Kristersson anser också att Stefan Löfvens regeringsunderlag har ”kraschat”. Han konstaterar att den nedröstade statsministern nu äger frågan om extraval.

”Själv tar jag fasta på att det nu finns två tydliga regeringsalternativ i svensk politik: ett borgerligt alternativ och ett vänsterblock. Att Liberalerna tydligt tar ställning för en ny borgerlig regering är viktigt och innebär en riktig chans för en ny start och ny kurs”, skriver Kristersson på Facebook.

Även han anser att Centerledaren Annie Lööf sitter på nyckeln:

”En ny borgerlig regering skulle kunna bildas omedelbart, ett helt år före valet 2022 – om Centerpartiet väljer att stödja en regering som vill föra borgerlig politik. På samma vis kan Stefan Löfven bara bilda en ny S-regering om Centerpartiet väljer att än en gång stödja en vänsterregering.”

Ebba Busch beskriver dagens läge som ett ”parlamentariskt Svarte Petter-spel”, och välkomnar Nyamko Sabunis besked om att Liberalerna vill se och verka för en borgerlig regering.

Annie Lööf har å sin sida sagt att hon fortfarande hoppas att Liberalerna vill vara med och omförhandla januariavtalet, ett erbjudande som Sabuni säger nej till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.