Foto: 30 minuter/SVT

Ebba Busch i SVT-intervju om förtalsanklagelserna

Uppdaterad
Publicerad

Efter en omdebatterad hustvist gick partiledaren Ebba Busch (KD) nyligen till hårt angrepp mot säljarens juridiska ombud i ett inlägg på sociala medier. Nu har ombudet anmält Ebba Busch för grovt förtal.

I somras skrev partiledaren Ebba Busch (KD) ett avtal med en man, som innebar att Busch skulle få köpa hans hus utanför Uppsala. Mannen dök dock aldrig upp när köpet skulle genomföras, och tvisten som följt har skapat debatt.

Anmäler för grovt förtal

Nyligen skrev Ebba Busch om bråket i ett inlägg på sociala medier, där hon bland annat ifrågasatte säljarens juridiska ombud – om han verkligen företräder säljarens vilja. Hon nämnde också att ombudet tidigare är dömd för brott.

Nu har ombudet meddelat att han på onsdagen anmält Ebba Busch för grovt förtal. När Ebba Busch får frågor om saken i SVT:s 30 minuter, hänvisar hon till Facebook-inlägget.

– Jag berättar långt ifrån allt men jag berättar det som är substansiellt.

Hon hänvisar också till att det ännu inte lämnats in någon anmälan – den inkom efter intervjun med Ebba Busch.

”Kommer inte bidra till ett mediaspel”

Hon säger också att programledaren Anders Holmberg inte borde ställa frågor om han inte kan acceptera svaret, och kritiserar honom för att ta upp frågor som inte handlar om politik.

Det här handlar om hur du som partiledare uttrycker dig i sociala medier, säger Holmberg.

– Jag kommer inte att bidra till ett mediaspel där man piskar upp något som ännu inte skett och där man spelar rakt i händerna på de som för sex månader sedan hotade mig aggressivt, med att smutskasta mig i syfte att få mig att backa ur den här situationen.

– Jag har ju haft mina bevekelsegrunder där jag tycker att det varit en ensidig mediarapportering.

– Jag har velat ge en helhet av den situationen som är för mig och mina två små barn. 

”Återkommer när det finns något att säga”

SVT har sökt Ebba Busch för en kommentar efter det att anmälan mot henne har lämnats in, men hon har ännu inte velat ge någon kommentar.

Ebba och hennes advokat kommer nu att titta på det här (anmälan) och vi återkommer när det finns något att säga, Kristdemokraternas presschef Sabina Bernadsson.

Intervjun med Ebba Busch i  SVT:s ”30 minuter” gjordes före anmälan mot henne lämnats in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.