Foto: SVT

Ebba Busch Thor: Kommer inte förhålla oss till SD:s ultimatum

Uppdaterad
Publicerad

Onsdagens omröstning om Ulf Kristersson (M) blir historisk om Centerpartiet och Liberalerna röstar nej. Det säger KD-ledaren Ebba Busch Thor i SVT:s Agenda. Hon anser inte att en regering med bara M och KD kommer tvingas att ge SD inflytande.

Mycket talar för att Ulf Kristersson blir nedröstad när riksdagen på onsdag ska ta ställning till honom som statsminister.

Tidigare har Socialdemokraterna och Centerpartiet sagt att de ska rösta nej. Och i kvällens Agenda säger Liberalernas Jan Björklund att han står fast vid att rösta nej till Ulf Kristersson i omröstningen på onsdag.

Agenda

Det skulle göra onsdagen historisk, säger Ebba Busch Thor i kvällens Agenda.

– Man ska komma ihåg att det är 40 år sedan vi hade ett borgerligt parti som röstade bort en borgerlig statsminister.

”Påstående som saknar grund”

Enligt Jan Björklund skulle en regering med M och KD tvingas att ge SD inflytande. Men det håller inte Ebba Busch Thor med om.

– Man slår blå dunster i väljarnas ögon när man säger att vi blockerar en alliansregering för att blockera Sverigedemokraternas inflytande över migrationspolitiken. Det är ett påstående som saknar grund i verkligheten.

Inga ultimatum

SD:s gruppledare Mattias Karlsson har sagt att partiet kommer att kräva minskade kostnader för invandringen för att man ska stödja en moderat budget.

– Vi kommer inte att förhålla oss till ultimatum på det sättet, kommenterar Ebba Busch Thor, men tillägger att det ändå ser ut att bli sänkta kostnader för migrationen.

– Tittar man på Migrationsverkets prognoser för de kommande åren så räknar man med att kostnaderna kommer minska drastiskt. Jag räknar med att det kommer ligga lägre kostnader för migrationen i budgeten.

Så du räknar med att kunna lägga förslag som tillfredsställer SD?

– Jag förutsätter att vi kommer att kunna lägga en budget som utgår från verkligheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet