L-ledaren om Kristerssons regeringsalternativ: Ett luftslott

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna tänker stå fast vid sitt nej när riksdagen på onsdag ska rösta om Ulf Kristersson (M). Det säger partiledaren Jan Björklund till SVT:s Agenda.

Klockan nio på onsdag förmiddag röstar riksdagen om Ulf Kristersson (M) som statsminister. En omröstning som Alliansen, som det nu ser ut, kommer att välja skilda vägar i. Centerpartiet har tidigare sagt att man tänker rösta nej. Och Liberalernas partiledare Jan Björklund säger i kväll till SVT:s Agenda att han står fast vid beslutet att rösta emot Kristersson.

– Problemet med just det här förslaget som vi ska rösta om på onsdag är att Sverigedemokraterna kommer att ges en väldigt stark maktställning, genom att deras röster kommer att behövas i varje viktig omröstning i riksdagen under fyra år, för att regeringen ska kunna föra sin politik.

”SD kommer att ställa väldigt höga krav”

Ulf Kristersson har aviserat att han i första hand vill se hela Alliansen i en regering, men om det inte är möjligt vill han se en så stor Alliansregering som möjligt. Men Jan Björklund menar att planen är orealistisk.

– SD kommer att ställa väldigt höga krav för att stödja den här regeringen. Och den här tron att SD bara ska leverera röster och stödja regeringen utan att få några motkrav tillgodosedda, det menar jag är ett luftslott.

”Litar på Kristersson”

Partierna i Alliansen har olika syn på Sverigedemokraterna, säger Björklund och tillägger att han som liberal inte vill ge legitimitet åt Sverigedemokraterna.

– Jag litar på Ulf Kristersson när han säger att han inte vill förhandla med dem men vill man inte det så är ju en sådan här smal högerregering ett projekt som bygger på ett luftslott. Förhandlar man inte så kommer man mycket snabbt att förlora avgörande omröstningar. Och då blir det regeringskris och det kommer att vara ett ständigt nyvals-hot.

Ulf Kristersson ser det här som en Alliansregering, du kallar det för smal högerregering, varför?

– Det är en högerregering. Det bygger ytterst på Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Det är SD:s stöd hela tiden och de kan ställa krav. Så det är klart att det är de tre partierna som ligger längst till höger i riksdagen.

Se hela intervjun med Jan Björklund (L) samt en intervju med Ebba Busch Thor (KD) i Agenda – 21:15 i SVT2 eller i SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet