Löfven om Kristerssons förutsättningar: Tänker inte spå om hur det kommer gå

Uppdaterad
Publicerad

Regeringsbildningen går nu in i skarpt läge efter veckor av ändlösa sonderingar. Huruvida det kommer att gå för Ulf Kristersson (M) i veckan vill inte S-ledaren Stefan Löfven sia om.
– Jag tänker inte spå om hur omröstningen kommer att gå, säger han till SVT Nyheter.

För sju veckor sedan röstades Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven bort som statsminister. På onsdag är det dags för Ulf Kristersson att prövas i riksdagen. Aldrig i modern tid har en statsministerkandidat röstats ned i riksdagen.

S kommer röstar nej

Ulf Kristersson godkänns som statsminister om inte en majoritet, minst 175 ledamöter, röstar emot honom. Men mycket tyder på att M-ledaren kommer att fällas av riksdagen – hans förutsättningar att bli vald är inte särskilt stora, anser SVT Nyheters politiska kommentator Mats Knutson.

Anledningen är att både Liberalerna och Centerpartiet hittills hållit hårt vid att ett ja till Kristersson det skulle kunna leda till att Sverigedemokraterna får någon form av inflytande – vilket partierna vill undvika.

Enligt Stefan Löfven ser omröstningen inte ut att bli helt enkel, men han vill inte sia om hur det kommer att gå för Ulf Kristersson.

– Jag tänker inte spå om hur omröstningen kommer att gå, säger han till SVT Nyheter.

Däremot kommer Löfven och Socialdemokraterna att rösta nej till Kristersson.

– Vi vill inte ha en borgerlig regering med en moderat statsminister för det skulle med all sannolikhet bli den mest konservativa regering som Sverige haft på många, många dagar. Och det är inte bra för vårt land, säger S-ledaren till TT.

Vill inte prata extra val

Om Kristersson fälls är det än så länge oklart hur talmannen kommer att gå vidare. Löfven tror dock att det är mycket som ska till för att det ska bli extra val i Sverige.

– Vi ska inte börja prata om nyval i det här skedet när vi inte ens har haft en första omröstning i riksdagen. Jag står fast vid principen att när vi har vänt oss till väljarna att ge oss ett valresultat, då är det vår skyldighet att hitta lösningar, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet