Ulf Kristersson kastar inte in handduken – tros bli nedröstad i riksdagen

Publicerad

På onsdag röstar riksdagen om Ulf Kristersson (M) som statsministerkandidat, men Liberalerna har redan sagt att de röstar nej, och det mesta pekar på att Centerpartiet gör detsamma.
– Deras beslut får de stå för, säger Kristersson i SVT Nyheters Morgonstudion.

Det ser mörkt ut för M-ledaren inför statsministeromröstningen nästa vecka, men Ulf Kristersson tycker ändå det finns en poäng i att prövas i kammaren.

– Jag tycker man ska gå hela vägen fram. Det är inget sällskapsspel vi håller på med. Man måste rösta om en statsminister, säger Kristersson i SVT:s Morgonstudion.

Ironisk situation

Kristersson vill inte fälla några hårda omdömen om C:s och L:s beslut.

– Deras beslut får de stå för. Jag har respekt för hur de än gör. Det ironiska är att vi är mer överens om Allianspolitiken än någonsin tidigare, problemet är bara att vi inte är överens om hur vi ska genomdriva den, säger M-ledaren och syftar på Centerpartiets och Liberalernas ovilja att sitta i en regering med stöd av SD.

”Ett hot och ett löfte”

Skulle Ulf Kristersson i framtiden bli statsminister i en så kallad minoritetsregering, och inte få stöd av riksdagen i viktiga frågor, lovar han att avgå.

– Det är både ett hot och ett löfte. Vid en minoritetsregering får man ha respekt för att riskdagen bestämmer. Man kommer förlora voteringar. Men om riksdagen i stora och viktiga frågor röstar emot mig får man skaffa en ny regering.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer