Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Omröstning om Kristersson på onsdag

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagen har nu spikat tidpunkt för den aviserade statsministeromröstningen nästa vecka. På onsdag ska riksdagen rösta om M-ledaren Ulf Kristersson. Samtidigt utesluter inte Socialdemokraterna att Annie Lööf (C) får sonderingsuppdraget om Kristersson inte får majoritet i riksdagen.

På onsdag 14 november klockan nio kommer riksdagen att få rösta om M-ledaren Ulf Kristersson som statsminister.

Det uppger Kristdemokraternas gruppledare Andreas Carlson efter gruppledarnas möte med talmannen Andreas Norlén i riksdagen.

Det var i måndags som talmannen sa att han kommer låta Ulf Kristersson prövas i en statsministeromröstning. Detta trots att M-ledaren inte kunnat presentera ett regeringsunderlag.

– Det här är de verktyg jag har, och då måste de användas, säger talmannen till SVT Nyheter.

– Norléns förhoppning är det ska ändra dynamiken i partierna nu och då är väl tanken att de ska ändra sig eller att det ska klarna på något vis. När saker ställs på sin spets måste man bestämma sig helt enkelt, sade Pontus Mattsson, SVT:s politikerreporter, i måndags.

S och MP utesluter inte sonderingsuppdrag till C

Om Kristersson skulle få majoriteten av riksdagen emot sig under onsdagens omröstning, är frågan vad talmannens nästa steg ska bli. Ett alternativ är att ge Annie Lööf (C) uppdraget att sondera terrängen för en ny regering. Något som gruppledare Anders Ygeman (S) inte utesluter.

– Jag vill inte ta ställning till det nu men vi har inte varit avvisande till att det skulle kunna ske, säger Anders Ygeman efter mötet med talmannen.

Även Miljöpartiet följer samma linje, och ser att Annie Lööf kan få ett sonderingsuppdrag.

– Vi skulle gärna se att Lööf som har varit med i olika diskussioner om olika regeringsalternativ skulle få ett förutsättningslöst uppdrag, säger gruppledare Maria Ferm (MP).

L säger nej

Tidigare har Liberalerna sagt att de kommer rösta nej till Kristersson i den kommande statsministeromröstningen.

– Jag ser gärna att Ulf Kristersson blir nästa statsminister, men just i det här upplägget riskerar SD att få betydande politisk makt i Sverige och det säger vi nej till, sa L-ledaren Jan Björklund i måndags.

Om Ulf Kristersson skulle tolereras av riksdagen kan han presentera sin regeringsförklaring redan dagen efter, på torsdag i nästa vecka. Om så blir fallet kommer också debatten med anledning av övergångsregeringens budgetproposition som är planerad till samma dag att ställas in. Budgetomröstningen ska ske den 12 december.

Läs mer om partiernas besked inför statsministeromröstningen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet